maandag 1 maart 2010

Harry Stool


Een lamp met de naam w084t, een krukje met de naam Harry ? Of wat dacht u van : Billy (kast), Fred (luchtbevochtiger), Mart (stoel), Bernard (stoel) of LC4 (chaise longue), T46 (tafel), CH07 (stoel). Wat is dat toch eigenaardig, mooie, doordachte ontwerpen met van die onnozele namen of fantasieloze codes.

Ontwerpen kunnen ze wel in Zweden, maar een beetje associatieve, sappige naam zit er kennelijk niet in. Geef mij maar namen als Chick-a-Dee, Calypso, SevenUp, Sususu Chair, Sweet. Dat prikkelt in ieder geval m’n fantasie en of de vlag de lading dekt zien we dan later wel...


Afgezien van die idiote meubelnaam is de Harry Stool een bijzonder mooi ontwerp. Eenvoudig van vorm en constructie, elegant van lijn, aantrekkelijk materiaalgebruik. Tijdloze afwerking. Scandinavische signatuur. Ontworpen door Chris Martin voor het Zweedse label Massproductions en voor het eerst als prototype gepresenteerd in het voorjaar van 2009 op de Stockholm Furniture Fair. Sinds september 2009 in productie.

Er zijn geen schroeven, spijkers of andersoortige mechanische verbindingen gebruikt en lijm al evenmin. Aan het frame van gebogen beuken of eiken multiplex zijn twee lippen gezaagd, die door de zitting heen steken. Twee houten wiggen zorgen voor een onwrikbare verbinding tussen die beide onderdelen. “Så enkelt är det” of te wel “zo simpel als wat”... En Harry ? Ik kom niet verder dan de metafoor 'handige Harry'’ maar daar doe ik dit ontwerp ernstig te kort mee.

© jan willem henssen week 09 2010

Ontwerp : 2009 | Chris Martin
Productie : Massproductions
Prijs : vanaf € 293,--
Te koop bij : Wonderland International Interior Agencies
Producent : Massproductions
Informatie : www.massproductions.se | www.baarsma-wonderland.nl
Verkrijgbaar in : berken of eiken | kleuren : helder matte lak, witte of zwarte beits
Afmeting : B 65 cm, D 32 cm, H 33 of 41 cm, H 40 of 47 cm
Bijzonderheden : zonder mechanische verbindingen
Foto’s : Massproductions en Matias Nero (foto 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.