maandag 22 februari 2010

Tolix Chaise A

't Dooit als een gek,  de sneeuw is weg en de eerste koolmees inspecteerde vanochtend het vogelhuisje in de kastanjeboom. Daarmee verklaar ik de lente voor geopend en volgt nu een column over een stoel die mij herinnert aan terrasjes, een glas Pastis en zorgeloos niks doen. Dolce far niënte, maar dan op z'n Frans.

De Marais Chaise A is een ontwerp uit 1927 (1934 zeggen sommigen) van Xavier Pauchard, een loodgieter uit Autun (Bourgogne). Hij bedenkt rond 1907 hoe hij het galvaniseren (in 1837 gepatenteerd door de Fransman Stanislas Sorel) industriematig kan toepassen. Op basis daarvan registreert hij in 1927 het merk Tolix en brengt onder die naam zijn eerste product op de markt, de Chaise A.

Het merk Tolix wordt al snel een succes. Niet alleen door het leveren van gegalvaniseerde huishoudelijke producten, maar vooral door de levering van 12000 !! stoelen voor de Wereld tentoonstelling in Parijs 1937. Vanaf dat moment is de naam Tolix als stoelenfabrikant gevestigd.

De Chaise A is licht, stapelbaar, onverwoestbaar  en goedkoop en samen met de merken Jieldé en Gras groeit Tolix uit tot een symbool van industriële, betaalbare  en tijdloze vormgeving. Het vervolg op de Chaise A is een ontwerp uit 1957 van zoon Jean Pauchard, de A56. Nu, ruim 50 jaar later, wordt dit model tot een van de meest invloedrijke producten in het metalen meubel ontwerp gerekend.
In 2008 krijgt Studio Normal de opdracht om de collectie aan te vullen en te moderniseren. Daartoe voorzien zij de Chaise A van een huid van geperforeerd metaal. Je kunt je afvragen wat de toegevoegde waarde van die ingreep is. Van stoere stoel tot trendy meubeltje? Gelukkig wordt de originele versie ook nog steeds gemaakt.

Je moet van goede huize komen om een zo tijdloos icoon  aan te passen zonder de oorspronkelijkheid geweld aan te  doen. Die ingrepen leveren zelden of nooit meerwaarde op, integendeel. Afblijven dus en gewoon lekker zelf nieuwe dingen bedenken, zou ik zeggen. Wie weet schrijven die ontwerpen op hún beurt geschiedenis... en schrijf ik daar dan weer een column over.

(c) jan willem henssen   week 08  2010

Ontwerp : 1927 | Xavier Pauchard (met Pierre Moreau)
Productie : Tolix France
Prijs : Marais Chaise A € 230,--  | A56 € 235,--  (buitenuitvoering)
Te koop bij  : www.kleurr.nl | www.extravert.nl
Producent : Tolix France
Informatie : www.tolix.fr
Verkrijgbaar in : 3 gegalvaniseerde en 25 kleur uitvoeringen
Afmeting : B 40 cm, D 44 cm, H 46 cm, H 79 cm
Bijzonderheden : Lees Brigitte Durieux : |'Inoxydable Tolix'

2 opmerkingen:

  1. lijkt op een stoel uit de Leolux collectie of niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken geen stoel uit de Leolux collectie die hier op lijkt. Het ontwerp is uit 1927. Toen bestond Leolux nog niet. Dus als 'ie er op lijkt is Tolix de inspiratiebron.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.