maandag 12 april 2010

Houten Lampen


Het is van hout en het geeft licht, juist... 'n houten lamp. Van massief, latten, fineer, gebogen, geperforeerd of gelaserd hout. Bij het doorbladeren van de catalogus ‘Little Wonders’ kwam ik het houten lampje van Jeroen Wand weer tegen. Een origineel vormgegeven object, uit één grenen plankje van 15 x 20 cm gezaagd, want dat was de opdracht ! (wk 38).

Een weloverwogen combinatie van hout met andere materialen vind ik bijv. in de lamp van Studio Ilse (wk 07). De hout component zet de toon van het ontwerp, maar is daarbij ook functioneel. Maar een lamp uit hout 'omdat hout moét, want hout is goed', is als ontwerpconcept van een geheel andere orde en komt in mijn ogen dikwijls niet verder dan het ‘handig met hout’ label.

Hout lijkt ook niet direct een voor de hand liggend materiaal voor lampen design. Een voet of poot ( of allebei) lukt nog wel, maar de kap van hout is kennelijk, gezien de eindresultaten, dikwijls één kunstgreep te ver. Op een doelmatige lichtopbrengst beoordeel ik ze al helemaal niet, maar als je dan toch absoluut met houten lampen aan de gang moet, maak dan tenminste een aantrekkelijk en origineel ontwerp. 
"wij moeten origineel zijn zonder bizar te worden" - Voltaire


Ik heb er acht (uit velen) gekozen. Sommige ontwerpen hebben een hoog ‘Knutselen in Huis’ gehalte of ogen als MVS (maatschappelijk verantwoord speelgoed), andere zijn van het type ‘kijk mij eens, knap hè’, maar een enkele steekt er met kap en stekker bovenuit.
De lamp op foto 3 is van Barend Hemmes, laser gesneden elementen van berkenhout, een houten 'bulp, met daarin een Led lampje. Wel geestig. Kost $250,- bij Suck UK.

Mijn favorieten zijn het minimale ontwerp Juno van Habitat, foto1, het ontwerp van Asaf Weinbroom, foto 8 en het sculpturale object Brave New World van Marcus Beck en Simon Macro voor MOOOI, foto 2.

Wilt u informatie over de andere lampen? Mail dan even naar info@triadd.nl met vermelding ‘houten lamp’ en het foto no.

© jan willem henssen week 15 2010

Ontwerp : 2009, Habitat | 2009, Asaf Weinbroom | 2008, Marcus Beck en Simon Macro

Productie : 
Prijs : € 65,--  |  € ?,--  |  € 2489,--

Te koop bij : Habitat | ? | Lamp.nl | Hemmesphere Lighting UK
Producent :
Informatie : www.thetraffordcentre.com | ? | www.lamp.nl

Verkrijgbaar in : 

Afmeting : B cm, D cm, H cm, H cm


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.