maandag 5 april 2010

360º Chair


Ik lees met plezier de columns van Gerrit Komrij in de NRC. Afgelopen week een ironisch commentaar op de prefabwoningen van de z.i. dolgedraaide ontwerp omnivoor en zoetwater filosoof Karim Rashid. Maar ik weet dat hij óók ontwerpen maakt die de moeite waard zijn, verrassen, verfrissen of een gelikte designkwaliteit hebben (week 07). Dus het zit er wel in, maar soms even niet.

Hetzelfde geldt voor Konstantin Grcic. Een begaafd ontwerper, die er echter beter aan had gedaan om de deuren van zijn studio af te tapen en direct de hulpverlening op te zoeken toen de eerste verschijnselen van dit ontwerp zich aandienden.
Waar draait het om ? Om de ‘360º Collection’, een serie meubels ontworpen voor het Italiaanse Magis en in 2009 gepresenteerd in Milaan. Bovendien een serie, waarvan de stoel, zo zullen we het gedrochtje maar noemen, op de nominatie staat van de Brit Insurance Design Awards 2010. Mind you !


‘Ceci n’est pas une chaise', (vrij naar Magritte). Helaas is enige vorm van surrealisme onze Grcic vreemd. Want dit onbestemde sculptuurtje op sokkel, wat me in profiel nog het meest doet denken aan een CAD symbool voor een duoblok toilet, is wel degelijk een stoel. En, gratis voor niks, voorzien van een gradenboog, waarvan het nut mij volledig ontgaat. Tenzij je natuurlijk wil weten hoe je zit t.o.v. het magnetisch Noorden en dat kan weer handig zijn voor je Feng Shui interieur.

De stoel is bedoeld voor creatieve ADHD-ers (of is dat een pleonasme). De ‘Never a dull moment’ stoel. Grcic kan zelf geen moment stilzitten, zegt hij. Zo iemand die voortdurend op- en neer stuitert, in de gaten houdt in welke hoek hij t.o.v. zijn tekenbordje zit, achterstevoren plaats neemt, ‘ns exact 53 graden naar rechts draait, de hoogte regelmatig verstelt en dat allemaal op weg naar het ultieme Willie Wortel Moment van zijn creatieve spinsels. Zie u het voor u, in een ontwerpbureau met pakweg 12 medewerkers.

 
Het werkelijke verhaal is dat de stoel zo ongegeneerd de wetten van de ergonomie aan zijn zitting lijkt te lappen dat je niet anders kúnt dan er om de 60 seconden als een vlo op en af te springen om het permanent uitvallen van vitale functies (waaronder die der voortplanting) te voorkomen.

Aan het bijpassende ladenblokje op wielen wil ik geen woorden vuil maken. Ongeïnspireerd buurtjeleen bij de Boby Trolly en de Spinny Wheel van studio Joe Colombo. Hèhè, dat lucht op ...

© jan willem henssen week 14 2010

Ontwerp : 2009 | Konstantin Grcic
Productie : Magis SPA
Prijs : € 525,--
Te koop bij : www.magisdesign.com/#/salespoints/Europe/Netherlands
Producent : www.magisdesign.com
Informatie : www.magisdesign.com
Verkrijgbaar in : oranje, beige, zwart, olijf groen
Afmeting : B 58 cm, D 58 cm, H 56 tot 76 cm, H 78 tot 98 cm
Bijzonderheden : buis frame in epoxy verf, ‘gradenboog’ gegoten aluminium, zitting van zelfdragend polyurethane
Foto’s : Magis SPA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.