zondag 14 november 2010

Bullerjan


Een paar jaar geleden was ik op bezoek in een galerie/atelier ruimte in Hummelo. En daar zag ik hem voor het eerst staan. De Bullerjan. Een houtkachel met het uiterlijk van een product uit de begintijd van de industriële revolutie. Van kachelzwart staal, met veel buizen, kleppen en hendels en een glazen ruit waarachter een flink vuur loeide.

Hij doet denken aan een stoommachine, scheepsmotor of een ‘prop’ bedacht voor de film ‘Mad Max’. Maar deze imposante ‘Steampunk’ kolos is niets meer of minder dan een zeer functionele houtkachel met indrukwekkende prestaties.Waar de naam Bullerjan vandaan komt weet ik niet, maar de oorsprong van dit ontwerp stamt uit de vijftiger jaren, bedacht door ‘Canadian Lumberjacks’ (houthakkers), die, aan hout geen gebrek, bij -20 graden wel een kacheltje konden gebruiken dat in mum van tijd hun blokhut leefbaar maakte. De rechten van het ontwerp zijn sinds 1979 in handen van de grondlegger van het familiebedrijf Energetec Gmbh Isernhagen in Duitsland.

Het principe van de kachel is buitengewoon simpel. Convectie. Het grootste deel van de gebogen in- en uitlaatpijpen bevindt zich in de kachel zelf; ze omarmen de vuurhaard. De snel opgewarmde lucht stroomt via de bovenste pijpen de ruimte in, terwijl via de onderste pijpen  koude lucht wordt aangezogen.

Volgens de technische specificaties produceert de kachel 75% convectiewarmte en 25 % stralingswarmte en is verkrijgbaar in zes uitvoeringen met een capaciteit variërend van 100 tot 1300 m3. De modellen variëren van 'Industrial' en 'Classic' tot 'Design'.


Mocht uw allesbrander, c.v. ketel of ózo leuke designgashaard de laatste adem hebben uitgeblazen dan is de Bullerjan wellicht iets voor u. En anders gewoon voor er bij ...


Note : het nieuwste model is de Bullerjan Dot. Een kruising tussen een biervat en een wasmachine.
Dat is nou weer jammer ... (foto 6)

© DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : jaren vijftg | een Canadese houthakker
Productie : www.energetec.de
Prijs : € 1350,-- tot € 3500,--
Te koop bij : www.gemjo.nl
Producent :
Informatie : www.energetec.de | www.gemjo.nl | www.stokertje.nl
Verkrijgbaar in : zes modellen
Afmeting : per model verschillend
Bijzonderheden :
Foto’s : Energetec

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.