zondag 3 oktober 2010

Acapulco ChairHoewel ik net in New Delhi ben aangekomen in deze DESIGNkeus aandacht voor een stoel uit Mexico (toegegeven; niet echt voor de hand liggend).

Een paar dagen terug liep ik op de Woonbeurs en zag bij de stand van 101 Woonideeën een stoel met typische jaren 50 trekken. Een zwart stalen buisframe met daarin een vlechtwerk van dik, wit vinyldraad. Bij navraag bleek het om een ‘remake’ van de beroemde Silla Acapulco (Acapulco Chair) te gaan, een ontwerp van Mexicaanse origine uit de vijftiger jaren.


De naam van de  ontwerper is onbekend, maar het verhaal gaat dat de stoel het idee zou zijn van een Française die toendertijd in het mondaine Acapulco verbleef. Broodje ‘Mexicaanse aap’ ? Een aardig verhaal over de stoel vind u op Innit Designs .

Toevalligerwijs liep er in het Design Museum Gent een paar maanden geleden een tentoonstelling met de titel ‘Transit Cases : stoelen uit Mexico’ en daar stond de Acapulco dus ook bij. Het museum (aanrader!) zal mij nog nader berichten over de herkomst van de stoel.De stoel is inmiddels door een grote groep ontwerpers en fabrikanten herontdekt, die er iedere voor zich prat op gaan ‘de eerste’ herontdekker te zijn. Er is geen ontwerper bekend, dus zijn er ook geen ‘lastige’ auteursrechten. Een aantal producenten laat de stoel weer handmatig in Mexico maken en er is ook een Mexicaanse fabrikant die claimt de enige, echte te maken.

Feit blijft dat het een alleraardigst stoeltje is, uit de tijd van Tomado en Pilastro, Rock& Roll, Betty Page, Elvis de Pelvis en het Acapulco van weleer.
Het buisframe van de stoel is in een zestal kleuren te krijgen en voor het vlechtwerk, dat geïnspireerd is door dat van de Maya’s (altijd een goed verhaal), kunt u kiezen uit 10 of 12 kleuren UV bestendig vinyldraad.
De prijzen lopen uiteen van € 150, -- tot 349,--, ogenschijnlijk voor een en dezelfde stoel.

Lees  meer over de 'nieuwste uitvoering' ; Acapulco Chair Leather !

Volgende week ‘life’ uit Bangalore, india ...

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : jaren vijftig | ontwerper onbekend
Productie :
Prijs : € 349,--  inkl bezorgkosten door Oficina Kreativa
Te koop bij  : even Googelen
Producent : www.innitdesigns.com | acapulcochaircompany.com | www.oficinakreativa.com | www.ochoworkshop.com
Informatie :
Verkrijgbaar in : 6 kleuren frame en 10 kleuren zitting
Afmeting : B 78 cm, D 90  cm, H 30  cm, H 90  cm
Bijzonderheden : remake
Foto’s : onbekend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.