donderdag 9 juni 2011

100% Design : Giraffe en Monkey


In de stand van eQ+ (spreek uit: ‘ekuplus’) zag ik een gestreepte tafel en dito kruk. Ik kende eQ+ niet en dat is niet zo vreemd, want het is een kakelvers merk.

Zoals je bij filmpjes over kunst dikwijls a-tonische ‘pling, plang, plong’ muziek te horen krijgt, zo bedient hedendaags design zich regelmatig van een wollig Lifestyle-bladen jargon. Voor een vierde dimensie zullen we maar zeggen. Op een brainmap-achtige achterwand  noteerde  eQ+ : Emotions, sleep, interpretation, body language, fantasy, thoughts, childhood memories, history, surroundings, om er een paar te noemen.

Jazeker, zo ken ik er ook nog wel een paar. Maar goede ontwerpen behoeven geen jasje van wollige woorden. Die staan naakt zichzelf te zijn. En eQ+ heeft er een aantal in huis ...

woensdag 8 juni 2011

100% Design : 3 leaf clover

Alweer 2 weken geleden bezocht ik de 100% Design beurs in de onvolprezen van Nelle fabrieken in Rotterdam. En nu pas vind ik de tijd om er een aantal ontwerpen uit te lichten die mijn bijzondere belangstelling hebben. Ik splits het voor het gemak even op in een paar korte berichten.

Ik sprak kort met ontwerper en meubelmaker Marcel Klever. Behalve een kunstig geconstrueerde tafel, de Rhizome, liet hij ook een houten kruk zien die door eenvoud en helderheid mijn aandacht trok. De '3 leaf clover' kruk.