maandag 17 februari 2014

DESIGN>ICONS 2014

Ik keek ernaar uit, de Vintage beurs “Design Icons” in De Kromhouthal in A’dam Noord. Door de andere kunst- en designbeurzen in diezelfde periode wat veel van het goede, maar goed te doen.

Voor de liefhebber van Vintage Design zeker de moeite waard ; voor de wat meer geroutineerde bezoeker wat veel van hetzelfde. De beurs heeft een jaar overgeslagen en is een stukje professioneler geworden. Hoewel het ‘snuffelgehalte’ nog steeds ruimschoots aanwezig is en dat is natuurlijk ook een deel van de charme.

Toch hoort er bij dat professioneler worden misschien ook een wat strengere selectie van het aangeboden design en kwaliteitsbewaking van het aanbod?
Bijvoorbeeld: het enorme aanbod RAR schommelstoelen van Eames waartussen dan ook nog de Vitra uitvoeringen staan die niets met Vintage te maken hebben (behalve dan dat het replica’s zijn en die je ook bij elke woonwinkel kunt vinden).


Of: producten die uitstekend passen in het assortiment van een Kringloop winkel maar met Design niets van doen hebben. Ik bedoel, een product van 50 jaar oud is daarmee nog geen Vintage Design, laat staan een Design Icon !
En: de kennis van zaken van de standhouders varieert nogal. Een lamp die ik bij twee stands aantrof werd door de een omschreven als “weinig over bekend, ongeveer uit 1950 en van Nederlands fabricaat”, terwijl nog geen tien meter verderop een andere standhouder er alles over wist te vertellen.

Ik blijf het een goed inititatief vinden, dus 'thumbs up'. Maar... beter een halve hal met kwaliteit, dan een hele hal met kwantiteit?

Wat ik zag ziet u hieronder.