maandag 17 februari 2014

DESIGN>ICONS 2014

Ik keek ernaar uit, de Vintage beurs “Design Icons” in De Kromhouthal in A’dam Noord. Door de andere kunst- en designbeurzen in diezelfde periode wat veel van het goede, maar goed te doen.

Voor de liefhebber van Vintage Design zeker de moeite waard ; voor de wat meer geroutineerde bezoeker wat veel van hetzelfde. De beurs heeft een jaar overgeslagen en is een stukje professioneler geworden. Hoewel het ‘snuffelgehalte’ nog steeds ruimschoots aanwezig is en dat is natuurlijk ook een deel van de charme.

Toch hoort er bij dat professioneler worden misschien ook een wat strengere selectie van het aangeboden design en kwaliteitsbewaking van het aanbod?
Bijvoorbeeld: het enorme aanbod RAR schommelstoelen van Eames waartussen dan ook nog de Vitra uitvoeringen staan die niets met Vintage te maken hebben (behalve dan dat het replica’s zijn en die je ook bij elke woonwinkel kunt vinden).


Of: producten die uitstekend passen in het assortiment van een Kringloop winkel maar met Design niets van doen hebben. Ik bedoel, een product van 50 jaar oud is daarmee nog geen Vintage Design, laat staan een Design Icon !
En: de kennis van zaken van de standhouders varieert nogal. Een lamp die ik bij twee stands aantrof werd door de een omschreven als “weinig over bekend, ongeveer uit 1950 en van Nederlands fabricaat”, terwijl nog geen tien meter verderop een andere standhouder er alles over wist te vertellen.

Ik blijf het een goed inititatief vinden, dus 'thumbs up'. Maar... beter een halve hal met kwaliteit, dan een hele hal met kwantiteit?

Wat ik zag ziet u hieronder.


Een paar stoelen van REGO (Duitsland) uit de "Twen" serie. Ontworpen in de vijftiger jaren onder de naam Mobile Moebel. Van platstaal en  rond buisprofiel met een multiplex rug. En een lekker plakkerige Skai bekleding. Aardige stoeltjes, vind ik.
Ontwerper onbekend, evenals de geschiedenis van fabrikant REGO. De set stoelen (vier stuks) kost € 400,-- (www.einzelstuecke.com)

Een grappig lampje, gepresenteerd op een boek over  Pastoe, maar daar heeft het niets mee te maken. Ontwerp is van Boris Lacroix (1902-1984) in het begin van de jaren vijftig. Gemaakt door fabrikant  Pierre Disderot, Parijs, Frankrijk van omgezet en gepopnageld metaalplaat. In zwart-wit en in wit-zwart uitvoering. Het lampje wordt aangeboden voor € 650,-- (www.contemporary-showroom.com)

De bekende stoel van ontwerper en architect  Osvaldo Borsani  (1911-1985) voor Tecno (twee jaar geleden ook te zien in een andere uitvoering). Het ontwerp is uit 1955 en heet "Armchair P40". Ook wel ‘a machine for sitting’ genoemd omdat de stoel in 486 zitstanden gezet zou kunnen worden.

Het lampje "Pinocchio", ontworpen door  H.Th.J.A. Busquet (1914-1977) en mede oprichter van de lampenfabriek HALA in Zeist in 1932. Het ontwerp dateert uit 1956 en is een ‘nazaat ‘ van de Pinocchio vloerlamp die uit 1954 dateert. Ik ken de lamp in zwart, geel, rode en witte uitvoering.
Aardig detail zijn de schuivende pootjes d.m.v. een ring om de staander, waardoor de kap hoger of lager gezet kan worden en het haakje aan het uiteinde van de  staander waarmee de lamp aan de muur kan worden opgehangen en als wandlampje kan fungeren.
De "Pinocchio" wordt aangeboden voor € 220 tot € 245,-- (www.vanons.eu)
Overigens is een soortgelijke uitvoering van de poot ook te vinden bij de “Cocotte” van Boris Lacroix.

En tenslotte een van mijn favorieten, de "Cirkellamp" TC 6 uit1968 van Aldo van den Nieuwelaar (1944-2010). Ik vind dat nog steeds een schitterend ontwerp. Zo simpel en eenvoudig, maar zo perfect van vorm. De meester van het ‘geometrisch minimalisme’  wordt hij wel genoemd. Prachtig.  Dit ontwerp is er met een witte of zwarte voet.
Op de beurs aangeboden door Modernissimo van Rob Driessen.
In 2008 door Boops opnieuw in productie genomen maar dan met een puls dimmer.

©DESIGNkeus-Jan Willem Henssen

Foto's: jan willem henssen

1 opmerking:

  1. Beurs gemist? Hier nog een heel leuk adres voor Vintage design www.northseadesign.nl

    Gevestigd in Station Hofplein Rotterdam

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.