dinsdag 25 mei 2010

Grassworks


De Israëlische, in Amsterdam woonachtige, ontwerper Jair Straschnow ontwierp in de periode 2008-2009 een serie meubels van gelamineerd bamboe met de toepasselijke naam ‘Grassworks’. Uitgangspunt voor deze ontwerpen was een vijftal criteria. Makkelijk zelf te (de)monteren, geen lijmverbindingen, minimale schroefverbindingen, minimale transportkosten (flatpack) en gemaakt van ‘sustainable’ materiaal.

Zijn keus (2008) voor bamboe is begrijpelijk. Sinds een aantal jaren één van de ‘hot ecological materials’ in de wereld van verantwoord ontwerpen; hoewel bij dat ‘ecological’ zo langzamerhand meer en meer vraagtekens worden geplaatst. (Lees dit uitstekende artikel van John Manschot op http://bit.ly/9u55DJ).
Die discussie daargelaten, is het van groot belang dat ontwerpers duurzaamheid van ontwerp en productie onderzoeken èn de industrie daar in meegaat. Dat er zo af en toe wat minder geslaagde materiaalkeuzen, al te makkelijke ontwerpcriteria of commerciële verkooppraatjes aan ten grondslag liggen; het zij zo.