dinsdag 25 mei 2010

Grassworks


De Israëlische, in Amsterdam woonachtige, ontwerper Jair Straschnow ontwierp in de periode 2008-2009 een serie meubels van gelamineerd bamboe met de toepasselijke naam ‘Grassworks’. Uitgangspunt voor deze ontwerpen was een vijftal criteria. Makkelijk zelf te (de)monteren, geen lijmverbindingen, minimale schroefverbindingen, minimale transportkosten (flatpack) en gemaakt van ‘sustainable’ materiaal.

Zijn keus (2008) voor bamboe is begrijpelijk. Sinds een aantal jaren één van de ‘hot ecological materials’ in de wereld van verantwoord ontwerpen; hoewel bij dat ‘ecological’ zo langzamerhand meer en meer vraagtekens worden geplaatst. (Lees dit uitstekende artikel van John Manschot op http://bit.ly/9u55DJ).
Die discussie daargelaten, is het van groot belang dat ontwerpers duurzaamheid van ontwerp en productie onderzoeken èn de industrie daar in meegaat. Dat er zo af en toe wat minder geslaagde materiaalkeuzen, al te makkelijke ontwerpcriteria of commerciële verkooppraatjes aan ten grondslag liggen; het zij zo.

De Grassworks serie onderscheidt zich vooral door zijn simpele constructies en eenvoud in vormgeving. De onderdelen van een meubel passen, door de toegepaste varianten op de traditionele en ambachtelijke ‘zwaluwstaart verbinding’ , naadloos in elkaar zonder gebruik te maken van lijm of schroeven. Dat maakt ook de demontage zo eenvoudig en laat het meubel transporteren als ‘plat pakket’. Form follows function, waarbij meervoudig gebruik van één en hetzelfde meubel ook één van die functies is.

“I think that, ultimately, an object has to be loved. It has to be worth making in the first place. Consumerism can, on one level, be a good thing. It can be a fabulous exchange of ideas. It's just bringing content into the mix”. Ilse Crawford tijdens de Salone di Mobile in Milaan 2010.
Hoewel iedereen lyrisch is over de '2 in 1 stoel' vind ik dat een te gek(n)u(n)tseld ontwerp. Veel beter ben ik te spreken over zijn kasten. Maar over het algemeen is het een mooi uitgevoerd, consequent volgehouden en intelligent concept, met een iewat ’houterig en braaf’ resultaat. Een beetje te veel ‘Less’ en te weinig ‘More’... ?Oordeel zelf en kijk vooral op www.straschnow.com ; onder de knop Grassworks is de gehele serie te bekijken. Zie Jair in een interview op http://bit.ly/doKGpo.
 Jair won met zijn serie de 'Brit Insurance Designs of the Year Award 2010' voor meubilair.

© DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2008-2009 | Jair Straschnow
Productie :
Prijs : € ,-- 

Te koop bij :
Producent : 

Informatie : www.straschnow.com
Verkrijgbaar in : serie bestaat uit tafels, kasten en stoelen

Afmeting :
Bijzonderheden : gemaakt van gelamineerd bamboe
Foto’s : Jair Straschnow

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.