donderdag 3 juni 2010

Congo Chair


Voor deze week had ik een column in mijn hoofd over de M’Afrique serie van Moroso, gepresenteerd in Milaan 2009. Een uitbundig kleurrijke collectie van o.a. meubels voor in de tuin of op het terras. Maar met 14 graden en een etmaal regen houdt u dat tegoed. ’t Wordt ooit zomer.

Om in Afrika te blijven is mijn ‘back-up’ een stoeltje van de Finse ontwerper Ilmari Tapiovaara. Hij is een van de grote Finse ontwerpers, met een ontwerpverleden bij Alvar Aalto, Le Corbusier en Mies van der Rohe.


In 1953 ontwierp hij de Congo Chair n.a.v. een traditionele stoel uit Afrika, de zgn. ‘chief chair’, die een vriend voor hem meebracht. 
De eenvoud van de ‘chief chair’ bestaande uit twee, al dan niet met houtsnijwerk bewerkte, planken die in- en uit elkaar kunnen worden geschoven, sprak hem zo aan dat hij een aantal varianten op dit thema bedacht. Zowel in hout als ook in stalen buis.
De Zweedse ontwerper Alf Svenson ontwierp een interpretatie van de Congo Chair die wel erg veel op die van Tapiovaara lijkt. Toeval ?


De stalen buis versie (buis, canvas en rubber) werd tot begin jaren zestig gemaakt door Lukkiseppo Ltd. Finland en verdween daarna uit het zicht. Zo ook Lukkiseppo.

In 2009 werd de Congo Chair opnieuw ge├»ntroduceerd op de Habitare Fair in Helsinki, samen met een groot aantal van Tapiovaara’s andere ontwerpen. De Finse meubelagent en fabrikant Aero Design Furniture Ltd. heeft inmiddels de rechten op alle meubelontwerpen verworven en brengt ze op de markt onder de naam ‘The Tapiovaara Family’.

Wel aardig om te weten is de prijs die verzamelaars op veilingen betalen voor een origineel. Dat varieert van 2500,-- tot 3500,-- US $. Wat het stoeltje nieuw kost weet ik volgende week. 
Overigens wordt het principe van de chief chair nog steeds gebruikt, met name voor ‘kampeerstoelen’. En eigenlijk is de Congo Chair dat ook, een kampeerstoel. Maar dan wel van een wereldberoemde ontwerper. Je zou haast voor je lol gaan kamperen ...

© jan willem henssen week 22 2010

Ontwerp : 1953 | Ilmari Tapiovaara
Productie : Aero Design Furniture Ltd.

Prijs : € ,--
Te koop bij : TunnelmaDesign Wildemanskruid 20 3824 NA Amersfoort
Producent :
Informatie : www.tunnelmadesign.nl | www.ilmaritapiovaara.fi

Verkrijgbaar in : 

Afmeting : B 55 cm, D 83 cm, H 80 cm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.