zondag 6 juni 2010

Bayékou


Vorige week werkte het weer niet mee aan een column over de M’afrique serie van Moroso. Maar dit weekend waren het hangmat en ligstoel temperaturen met bijpassende boeken, koele dranken en versnaperingen. We redden ons wel, op onze oude plastieken en doorgezeten tuinstoelen maar we zijn niet ver meer af van de aankoop van het ‘echte’ werk.

M’afrique is een serie meubels geinspireerd op traditionele meubels, stoffen en ambachten uit Senegal en weeftechnieken, kleuren en patronen in het bijzonder.

Op uitnodiging van Patrizia Moroso (meubelfabrikant Moroso ) maakte ontwerper Steven Burks voor de beurs in Milaan 2009 een paviljoen "M’afrique, c’est chique”.  “Looking at Africa through the eyes of contemporary art, photography, architecture and design is perhaps the most appropriate way of approaching this vast, powerful continent, so creatively rich and diverse that today it is still one of western modernity’s greatest sources of inspiration”

De meubels worden in Dakar, Senegal’s hoofdstad, gemaakt in een lokale meubelwerkplaats, door lokale ambachtslieden die gebruik maken van eenvoudige en lokale productie methoden. Het snel groeiende aantal werknemers wordt met deze productie ‘een goed inkomen gegarandeerd’, volgens Moroso.

De basis van de meubels bestaat uit een frame van gebogen en aan elkaar gelaste stalen buizen. Dat wordt vervolgens bekleed met een weefsel van fel gekleurd nylondraad zoals de Senegalese vissers gebruiken voor hun visnetten. De ingeweven patronen zijn afkomstig van traditionele West Afrikaanse stoffen. De enige nieuwe techniek die Moroso introduceerde is het met epoxyverf spuiten van de frames om doorroesten op de lasnaden te voorkomen.

De Bayékou is een ontwerp van het in N.Y. wonende Turkse/Franse echtpaar Ayse Birsel & Bibi Seck, die vóór hun vertrek naar N.Y. meer dan 2 jaar in Dakar woonden. Op basis van hun daar gemaakte schetsten ontwierpen zij, behalve de Bayekou, nog 6 andere meubels voor Moroso, waaronder de schommelstoel Nopolou.

Ik heb geprobeerd te achterhalen wat het woord Bayékou betekent. Niet gelukt. Maar wel een filmpje over Youssou N’Dour, de wereldberoemde Senegalese zanger, die in 2006 een nummer schreef “Boul Bayékou”.
Ligstoel, iPod, drankje....Ik wil mijn Bayékou !

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2009 | Ayse Birsel & Bibi Seck
Productie : Moroso
Prijs : € 649,--
Te koop via : V.o.f. Luirink Agenturen
Producent : Moroso
Informatie : www.moroso.it
Verkrijgbaar in : brown-light blue, brown-black, brown-orange, red-pink
Afmeting : B 58 cm, D 135 cm, H 31 cm, H 63 cm
Foto’s : Moroso

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.