dinsdag 11 februari 2014

OBJECT Rotterdam 2014


Object R’dam werd deze keer georganiseerd in het pas opgeleverde gebouw van Rem Koolhaas, door de Rotterdammers "de reus van Rem" gedoopt. Het is het grootste gebouw van Europa en of dat een waardevolle aanbeveling is weet ik niet. Maar het ziet er, zeker op afstand, indrukwekkend en opvallend goed uit.
Van wat mij boeide laat ik het e.e.a. zien, uitermate subjectief natuurlijk maar dat weet u zo langzamerhand wel.

"Pressed project" heet de vazen collectie van  Studio Floris Wubben en die spreekt mij bijzonder aan. De vazen worden met een zelf ontwikkelde machine, voorzien van een opening met verwisselbare contour (voor de patissiers onder u: zoals een spuitmond van een spuitzak), van onderaf d.m.v. een hefboom uit een blok klei geperst. Die klei is met epoxy versterkt of keramische klei. Al naargelang de keuze van het materiaal, de contouren in de opening en de wijze waarop de hefboom bedient wordt varieert het reliëf van het eindproduct. 

Zelf vind ik de vormen van keramische klei erg fraai. Zie hier een verhelderend filmpje .

Van studio Heetman | Patijn stond er het simpele lampje "LUMI". Uit één stuk metaalplaat gesneden en gezet. Er is toch een lasverbinding noodzakelijk, namelijk waar de voet aan de voorzijde de staander ontmoet en dat laatste stukje zetwerk moet handmatig gebeuren. Een openstaande naad zou bij het poeder coaten problemen geven. Het lampje is er in twee maten en was vorig jaar ook te zien op de Dutch Design Week.


Kranen en Gille maken altijd bijzonder dingen. Zo ook deze weckfles lamp die "MECK lamp" heet, incl. oranje afsluitrubber en de twee bijbehorende metalen klemmen. Een prachtige voet van porselein, doordacht gedetailleerd en perfect passend bij het tijdsbeeld van 'moeders weckfles'. Met een verchroomde tuimelschakelaar met on/off aanduiding. Glazuurkleuren wit, zwart en een mooie lichtblauw-grijze kleur.
Een tafel (en krukjes) van ontwerper Dimitri Kruithof. "Bicker Crisp" heet de serie.
Frames van stalen hoeklijn 40x40x4 mm en een tafelblad van epoxy. De ontmoeting van vertikaal met horizontaal is een mooi industrieel detail.
Het tafelblad giet hij op een folie waarin hij vouwen en plooien aanbrengt. Daarna giet hij met de hand de epoxy er op uit. Resultaat is een dof glimmend blad met, inderdaad, vouwen en plooien. Een beetje alsof er een tafellaken op ligt.
Mooi om te zien maar buitengewoon onpraktisch om van te eten of aan te werken. (Ik ben ervaringsdeskundige door mijn LC6 Corbusier tafel met gebobbeld matglas, waar dus niets vlak op staat. Maar wel mooi).

En als afsluiter de bijzonder mooie objecten ‘Toys for men” van ontwerper Peter Hsieh.
De serie heet  "Screw Yourself" en is ontworpen als ‘gezicht sieraden’ voor mannen. Let wel, die moeten in de oren of de neus worden ‘geschroefd.’

Je zou denken dat Hsieh geïnspireerd is door de traditionele en ceremoniële sieraden van bijv. Afrikaanse stammen, maar veel verder dan de bekende schotel in de onderlip, uitgerekte oorlellen, omhoog gekrikte nekken en slagtanden door de neus kom ik niet.

Hsieh wil flink provocerend de, kennelijke, ‘taboe’ op het mannensieraad doorbreken. Da’s mooi.
Los daarvan zijn deze sieraden stuk voor stuk  prachtig gemaakt met gevoel voor materiaal en een flinke dosis humor. Over humor gesproken. Kijk vooral op zijn website, erg grappig ….

In de ernaast gelegen hal van de kunstbeurs RAW zag ik dit krukje staan van Will van Twuijver uit zijn "Macgyver Project". Hij zegt daarover :
"Instead of trying to design a new demountable system, I 'hacked' existing prefab systems to create new objects. Such systems are usually made on a big industrial scale and have standard measures which can be linked and combined with other prefab systems. The resulting new design can be easily disassembled and all the parts can go back into their old or a new function, without having to throw away any loose parts."
Op zijn blog is meer tekst en uitleg te vinden. Goed uitgangspunt en interessant resultaat.
De boutkoppen aan de bovenkant van de zitting zijn wel consequent, maar niet handig.

© DESIGNkeus - jan willem henssen

Foto's - jan willem henssen m.u.v. 3,4,7,8,13

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.