maandag 10 februari 2014

Material Xperience 2014

Het waren een paar drukke weken. In Rotterdam bezocht ik de Material Xperience, Art Rotterdam, RAW en Object Rotterdam en in Amsterdam liep ik rond op de Design Icons (vintage beurs). Daar schrijf ik nog over, maar eerst …..

De Material Xperience, ik schreef er enthousiast over in voorgaande jaren, heeft haar momentum verloren. Niet alleen zijn er alweer minder deelnemers, maar er is ook weinig boeiends te zien.
“Material  Xperience is hét toonaangevende vak evenement voor (interieur)architecten en creatieve professionals gericht op materialen, innovatie en inspiratie”, zeggen de jongens en meisjes van de organisatie in koor en steken hun kopjes nog iets dieper in het zand.

We betreden een witte ruimte waar zo direct een seance van Jomanda lijkt te gaan beginnen en lopen gedwee langs de in een zee van ruimte opgestelde sokkels van wit geplastificeerd spaanplaat. Daarop hebben de fabrikanten de soms minuscule stalen van hun productmaterialen uitgestald (wat denk je dat het kost) met daarbij een dikwijls summier en nietszeggend bijschrift:
“A combination of concrete with silicon rubber, creating a material of opposites: heavy and light, translucent and opaque. The rough meeting of the two materials fuses soft and hard. The effect is enhanced by placing a light source behind the material”
Huh ??

Totaal misplaatst is ook de toevoeging van standhouders met producten die op een bouwbeurs thuishoren. Om die materialen en hun toepassingen te “beleven“ is de Bouwbeurs in Utrecht uitgevonden.

Materialen en hun toepassingen zouden op een dusdanige wijze gepresenteerd moeten worden dat je er door aan het denken wordt gezet, het je de ogen opent of inspireert, op nieuwe ideeën brengt. Het zou vooral interessant zijn om materialen te zien in de context van (on)mogelijke toepassingen. Onderbouwd door voorbeelden, prototypes, filmpjes en dergelijke. Een levendig en inspirerend materialen Lab waar je overladen wordt met ideeën en mogelijkheden ondersteund door enthousiaste standbemanningen uit de praktijk van de productontwerp wereld. Een beetje zoals de Material Xperience zich in het begin presenteerde.

Heb ik dan helemaal niets gezien ? Ja, een plaat plexiglas met luchtbellen erin. Die luchtbellen ontstaan niet toevallig, maar kunnen op die plaatsen aangebracht worden waar de ontwerper dat wil. Bellen blazen voor gevorderden dus. Het materiaal heet Versato Bubble en werd ook al in 2013 gepresenteerd.

Oja, en het overbekende krukje ( Restless Legs ) van Carolien Laro. Een houten krukje met verende zitting (Spring Wood), mogelijk gemaakt door het aanbrengen van een patroon van zaagsneden. Erg interessant en goed uitgewerkt idee, maar hallo zeg, wel van 2010 !! Niet echt actueel dus …

Een Bad Experience, deze beurs, zonde van de tijd (en verdomd slechte espresso !).

©DESIGNkeus-jan willem henssen Foto’s : jan willem henssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.