zondag 21 november 2010

PAN 2010


Zaterdag bezocht ik de PAN 2010 in Amsterdam. Ik keek uit naar het Design paviljoen met een groter aanbod van vintage meubilair en producten dan vorige jaar. Dat viel me wat tegen. Veel nieuws was er niet, maar toch een column met 'n kleine selectie en, zoals dat hoort, de beursprijzen.

Voor het eerst op de beurs, in een propvolle stand, een presentatie van WonderWood (DESIGNkeus wk 30). Een prachtige stoel van Norman Cherner uit 1958 (foto 2). Over de oorspronkelijkheid valt te twisten want George Nelson ontwierp in 1952 de ‘Pretzel Chair’ (foto 3) die er wel erg veel op lijkt. Een originele van Cherner kost bij WonderWood 2500,-- en een nieuwe Pretzel Chair door Vitra kost 1850,--.Ook te zien een serie stoelen met gelamineerde houten kuip (foto 4). Volgens WonderWood door (links en rechts) Osvaldo Borsani en (midden) Vittorio Nobili. Volgens mij zijn alle drie ontwerpen van Vittorio Nobili ; resp. de ‘Variante’, de ‘Medea’ en een mij onbekende. Prijzen 1250,- tot 1500,--


En dan een lollig krukje, bij galerie WhiteRouge. Nooit geweten dat de beroemde kunstenaar Constant Nieuwenhuys (1920-2005) ook meubels heeft gemaakt. Het krukje uit 1953 heet 'IJhorst' (foto 5) en werd geproduceerd door ’t Spectrum. Gemaakt van een gelamineerd en gelakt blad met draadstaal onderstel. Prijzig voor 1500,--. In 2005 werd er een set (kruk èn bijzettafel) geveild voor 880,--.


Bij galerie My Modern, zag ik, behalve de eeuwige Eames stoelen, een raar stoeltje waar je geheid een ‘blikken kont’ van krijgt. De Hans en Alice Chair uit 1986 (foto 6) van ontwerpduo Rivier en Pallucio. Zij zijn bekend van hun koffietafel gebaseerd op het onderstel van een tank (Tankette Coffee table 1987). Zie foto 7. De stoel kost 700,--En tenslotte (bij galerie Gerard Koper ?) een tafel als een beeldhouwwerk : de overbekende koffietafel van ontwerper en beeldhouwer Isamu Noguchi uit 1944. (foto 1 en 8). Twee identieke houten vormen, scharnierend op een messing bus, met daarop een 19mm dik glazen blad. Subliem ! Beursprijs 2250,-- en nieuw bij Vitra (sinds 2002) 1800,--. Deze tafel wordt eindeloos nagemaakt. Een originele heeft een geëtste inscriptie in de zijkant van het blad en een koperen naamplaatje onderop het frame.


© DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp :
Productie :
Prijs : € ,--
Te koop bij : www.wonderwood.nl | www.mymodern.com | www.whiterouge.com
Producent :
Informatie :
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B cm, D  cm, H  cm, H  cm
Bijzonderheden : t/m 28-11 te zien op de PAN
Foto’s : 1,2,4,5,6,8 Jan Willem Henssen

4 opmerkingen:

 1. Het valt mij hier op dat de vergelijking met 'nieuw' gemaakt wordt. Het vintage ontwerp kan interessanter en kostbaarder zijn vanwege productiejaar, fabrikant en / of dichter bij het originele ontwerp. Ook de vergelijking met opbrengst op de veiling; vergeet het opgeld van 25 % van de veiling aan de koperskant niet, vergeet niet dat de dealer niet gratis op zo'n beurs staat, vergeet niet dat deze het risico van de aankoop heeft gedaan, opgepoetst, verzekerd, getransporteerd etc etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem,
  dank voor deze informatieve aanvulling.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De echte vroege Noguchi tafels zijn niet gemerkt maar hebben alleen een sticker van Herman Miller en deze zijn meestal verdwenen omdat de lijm van de sticker uitdroogde.
  Mijn exemplaar is uit de jaren zestig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor deze info. Van welk jaartal stamt dan de uitvoering met 'inscriptie'?

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.