zondag 28 maart 2010

La Lampe Gras

Vorig jaar schreef ik een column over de chaise Luxembourg (wk 32) maar eigenlijk dacht ik aan een ‘trilogie’ over wat wij nu beschouwen als de klassiekers van het Franse industriële design uit de vorige eeuw. Ik heb het dan met name over Jieldé (1949), Tolix (1927) en Gras (1921). Over de eerste twee is in resp. wk 42 en wk 08 (2010) geschreven en met deze column over La Lampe Gras sluit ik het drieluikje af.

In 1921 ontwierp de jonge Parijse ingenieur Bernard-Albin Gras een serie lampen voor de kantoor- en licht-industriële omgeving, al snel bekend als ‘La Lampe Gras’ en door architecten uit die tijd geadopteerd als dè enige, echte bureaulamp.

Het eenvoudige, funktionele en perfekt gedetailleerde ontwerp werd al snel een ‘hot’ item in de kantoren, ateliers  èn interieurs van de Franse  culturele avant garde, waaronder Le Corbusier, Robert Mallet-Stevens, Eileen Gray, maar ook kunstenaars als Henri Matisse, Georges Braque en Sonia Delaunay. La lampe Gras is waarschijnlijk ook het eerste industriële ontwerp dat enthousiast werd ontvangen in de interieurs van zowel de professional alsmede ‘de consument’.


Met name Le Corbusier was een La Lampe supporter en omschreef de lamp als een ‘type-objet’ (de lamp teruggebracht tot zijn essentie). Hij gebruikte de lamp in zijn eigen werkomgeving en in de interieurs van veel van zijn beroemd geworden projecten.

Het patent van het ontwerp werd in 1927 verworven door Didier des Gachons & Ravel te Parijs, die in datzelfde jaar startte met de productie en noodgedwongen stopte bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2008 zijn de productierechten in handen van de Parijse fabrikant DCW en wordt La Lampe Gras, na meer dan een jaar van langdurig onderzoek , weer in al zijn verschijningsvormen geproduceerd.

Vooral de functioneel-esthetische kwaliteit van de detaillering, zoals de scharnierpunten met snoerdoorvoering, de lampvoet, de tafelklem, is bijzonder en zijn tijd (1921!) ver vooruit. ‘God is in the detail’ zei Mies van der Rohe. La lampe is daar een tijdloos en fraai voorbeeld van ...

© jan willem henssen   week 13  2010

Ontwerp : 1921 | Bernard-Albin Gras
Productie : DCW
Prijs : vanaf € 350,--  (afhankelijk van model)
Te koop bij  : via DCW France
Producent : DCW
Informatie : www.lampegras.fr | www.degeusagenturen.nl
Verkrijgbaar in : 4 modellen in verschillende uitvoeringen
Afmeting :
foto1 No. 201 (lampe d’architecte) H 57 cm, H 16 cm
foto2 No. 205  (lampe de table) H 35 cm, H 16 cm
Bijzonderheden :
Foto’s : DCW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.