maandag 8 maart 2010

Giraffe


Vorig jaar schreef ik over de Chiwawa (week 33-2009). Een ontwerp uit 2008 van Vincent Olm dat ik, hoe klein ook, van grote klasse vind. Op basis van dezelfde criteria bewonder ik het ontwerp Giraffe van de Japanse vormgever Nobuhiko Arikawa. Speels, simpel, functioneel, mooi van lijn.

De foto’s van de Giraffe heb ik uit mijn archief opgeduikeld, maar het zoeken naar informatie over de ontwerper en zijn studio ‘Rice Design’ loopt stuk op mijn tochwel beperkte kennis van het Japans. Op mijn verzoek om engels talige info heb ik nog geen antwoord.

De Giraffe is gemaakt uit twee gebogen stukken metalenbuis van 10 mm doorsnede en klemt zich door zijn eigen ‘moment’ vast tegen de onderkant van elk tafel- of bureaublad. Een simpel stelknopje aan de onderzijde past de hellingshoek van de lamp aan.

De enig opmerking die ik heb is het ontbreken van een afscherming van de lichtbron.
Eenvoudig op te lossen en het comfort van de lamp ten goede komend. Maar ik heb begrip voor het ontbreken daarvan. De puurheid van de vorm ... etc. etc. Enfin, u kent die riedel nu zo langzamerhand wel.

Bovendien leent het ontwerp zich uitstekend voor uitvoering in meerdere kleuren. Wat dacht u van Tomado rood, groen,blauw en geel (http://bit.ly/bdwmPF).
Waarmee ik de vormgeving dateer, namelijk eind vijftiger jaren. En dat vond ik eigenlijk al vanaf het eerste moment. Die Giraffe heeft een hoog ‘retrogehalte’...

© jan willem henssen week10 2010

Ontwerp : 2007 | Nobuhiko Arikawa
Productie :
Prijs : € 135,-- exkl. transportkosten uit Japan
Te koop bij : www.marcs.co.jp | www.boo-hoo-woo.com
Producent :
Informatie : www.rice-design.com
Verkrijgbaar in : zwart buisframe ø10mm
Afmeting : B 20 cm, D 23 cm, H 54 cm
Bijzonderheden : lamp E17 fitting, 40W
Foto’s : Hiroyuki Ohno

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.