maandag 11 mei 2009

Super Elastica chair


De Italiaanse firma Vittorio Bonacina is sinds jaar en dag gespecialiseerd in meubilair uit gevlochten rotan en riet. Eén van de meest innovatieve Italiaanse architecten van zijn tijd, Franco Albini, ontwierp in de vijftiger jaren al voor Bonacina.
In het ontwerp SuperElastica van Marco Zanuso jr en Giuseppe Raboni is het rotan niet gevlochten, maar 'losjes’ gewikkeld. Daardoor geeft de stoel mee met het lichaam en veert weer terug in z’n oorspronkelijke vorm.

Het ontwerp grijpt terug op de modellen uit de 70-er jaren maar heeft door de wikkeltechniek een meer eigentijdse uitstraling (en dat komt door de verwijzing naar tal van andere "gewikkeld" meubilair en minder door de vormgeving, die wat oubolig aandoet).
Nostalgie in een nieuw jasje. In bepaalde settings een nochalante stoel voor  de serre of veranda.  De kwaliteit van de foto's is helaas niet al te best.
Er wordt trouwens wat afgewikkeld ! Lampen, stoelen, poefs. Een heel mooi voorbeeld is de X-Lounger van Timothy Schreiber uit 2002. Daar zit overigens een echt ingenieus bedacht wikkelpatroon in.
Wordt vervolgd .....!

©DESIGNkeus-jan willem henssen 

Ontwerp : 2004 / 2005 | Marco Zanuso jr en Giuseppe Raboni
Productie : Vittorio Bonacina
Prijs : € 1500,--
Te koop bij : Har Design in Parijs, David Gill Galery in Londen, Schön Einrichten in Berlijn
Producent : Vittorio Bonacina
Informatie : www.bonacinavittorio.it
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 75 of 85 cm, D 93 of 100 cm, H 67 of 88 cm
Bijzonderheden : 2 modellen, gewicht 6 kg
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.