maandag 15 juni 2009

Thinking Machine schommelstoel

Het oeroude concept van de schommelstoel blijft kennelijk intrigeren. Tientallen ontwerpers hebben er in de loop der tijd wel een variant op bedacht. De Thinking Machine is een ontwerp van de Braziliaanse ontwerper Eduardo Baroni voor Sintesi. De zachte voorgevormde polyurethaan zitting ondersteund door een eenvoudig stalen buisframe op 2 licht gebogen “dragers” geeft deze schommelstoel een sympathiek en uitnodigend voorkomen.


De organische vorm van de zachte zitting en de strakke en transparante belijning van het onderstel vormen een mooi contrast. Het feit dat Baroni gekozen heeft voor een uni-kleur van zitting en frame is wat ambivalent.
Ik vind dat afbreuk doen aan het bewust gekozen contrast van vorm en materiaal ; terwijl de uni-kleur juist één geheel suggereert. Maar goed, dat is typisch ontwerpers geneuzel.

De stoel lijkt geïnspireerd door de Stingray Chair van Thomas Pedersen die weer iets weg heeft van het bekende schommelstoeltje RAR van Ray en Charles Eames (1950) dat op zijn beurt........
Kortom, een perfekte stoel voor reflectief luieren.

Overigens ontwierp Baroni ook een houten schommelstoel, de Zonza, waarvoor hij de Braziliaanse  IBAMA Movelsul prijs ontving.
De Thinking Machine is online te bestellen bij het zojuist op de beurs in Milaan gelanceerde merk SKITSCH, een initiatief van Renato Preti (Unopiù, B&B Italia, Moooi). Meer daarover op www.skitsch.it

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2007 | Eduardo Baroni
Productie : Sintesi
Prijs : € 814 ,--
Te koop bij : webwinkel van SKITSCH
Producent : Sintesi
Informatie : www.skitsch.it
Verkrijgbaar in : wit, oranje en roze
Afmeting : B 84 cm, D 118 cm, H 80 cm
Bijzonderheden : stalen buisframe met zitting van zachte polyurethaan, in uni-kleur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.