maandag 20 juli 2009

T. 46 vintage coffee table

Een Nederlandse klassieker uit 1946. Het tafeltje T.46 is de belichaming van de beroemde uitspraak “less is more” van architect Mies van der Rohe (1886-1969).
Dit minimalistische  ontwerp van de Nederlandse architect en meubelontwerper Hein Stolle (1924-2006) werd pas in 2001 in productie genomen door de samenwerking van het Nederlandse WonderWood en de Engelse fabrikant Isokon Plus, beiden specialisten op het gebied van gelamineerde en gebogen houten meubels.


Het ontwerp is een gelijkzijdige driehoek van gelamineerd hout waarvan de 3 uiteinden volgens een 2e (ingeschreven) gelijkzijdige driehoek 90º zijn omgeslagen. In al zijn eenvoud een geniaal en tijdloos meubel.
Stolle maakte van zijn ontwerp indertijd noodgedwongen 2 prototypes in metaal omdat in Nederland het maken van gebogen en gelamineerde houten meubels zeer kostbaar was. De benodigde techniek "pressed plywood moulding” werd rond die tijd al wel in Amerika succesvol toegepast door het ontwerpers echtpaar Charles en Ray Eames.

Helaas was er nauwelijks belangstelling voor zijn "T.46" en bleef het tot 2001 bij de 2 prototypes.
Het ontwerp werd in 2001 bekroond met de British Classic Design Award, een prijs die door Prins Charles persoonljk aan Stolle werd uitgereikt.

Van Hein Stolle ( en vele andere ontwerpers) zijn diverse meubels te zien en te koop bij WonderWood in Amsterdam. Een mooie winkel met bijzondere klassiekers. Zeer de moeite waard....

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 1946 | Hein Stolle
Productie : Isokon Plus
Prijs : berken € 695,-- , eiken en walnoot € 795.--
Te koop bij : WonderWood Amsterdam
Producent : Isokon Plus | www.isokonplus.com
Informatie : www.wonderwood.nl
Verkrijgbaar in : gelamineerd berken, eiken of walnoot fineer
Afmeting : B 80 cm, D 80 cm, H 37 cm
Bijzonderheden : wordt in kleine oplagen gemaakt
Foto's : Jan Willem Henssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.