zondag 16 augustus 2009

DESIGNgast Norbert Mergen : Forum

Al enige tijd waren Marijke en ik op zoek naar twee ligbedden voor op ons houten terras. Geen gewoon houten terras, zo een van diep roodbruin hardhout met ribbeltjes, nee, dat is niets voor ons. Wij hebben een terras van heus watercipres. Vederlicht hout met fluweelzachte vezels. Het is vergrijsd. Dat vinden we mooi. We leven in een natuurrijke omgeving en daar horen deze tinten bij. Maar wel met accenten. Zoals twee ligbedden.

 Zijn wij snobs? Ik weet het niet. We hechten aan kwaliteit. Het leven is immers te kort om telkens onderhoud te moeten plegen of winkels te bezoeken om nieuwe schoenen te kopen omdat je de oude wegens slijtage moest weggooien.
Zijn wij designminnaars? Ik weet het niet. Vraag ons niet naar merken of namen van ontwerpers, anders dan van de dingen die we in huis hebben - of hadden. We houden van originaliteit.

Toen we, nadat de bouw van ons huis was afgerond, het idee hadden van overgebleven steigerplanken een paar kasten te maken, verschenen allerlei soortgelijke meubels op de markt. Idee gedumpt. Niet meer voor ons. Toen ik boeken op de kop had getikt om zelf Adirondack-stoelen, die we jaren geleden ooit ergens hadden gezien, te maken, stonden ze in het voorjaar van 2009 bij de Makro te koop voor een habbekrats. Kwalitatief weliswaar niet om over naar huis te schrijven, maar niet meer voor ons.

Soms is design alleen maar voor het oog gemaakt en blijken meubels hopeloos in gebruik te zijn. Zo hadden we ooit Harvink-stoelen van Ruud Jan Kokke. Prachtig, maar ze bleken niet lekker te zitten. Ideaal voor een trendy restaurant dat een hoge omloopsnelheid onder haar gasten nastreeft, maar niet meer voor ons. Gelukkig blijken kwaliteit en design vaak heel goed samen te gaan.

Tijdens onze queeste naar twee ligbedden stuitten we iets te vaak op tuinmeubelzaken gericht op een hoog kakgehalte. Dat blijkt helaas dan ook weer samen te moeten gaan. Zo zagen we in Barneveld een bijzonder fraai schommel-ligbed, de E-Z van Royal Botania, maar de verkoopster had onze weerzin al dermate gestimuleerd, dat we bij haar absoluut niet wilden kopen.


Zoeken leidt overigens maar zelden tot vinden. Kennelijk moet dat toevallig gebeuren. We fietsten bij Buren en reden plotseling langs Veldzicht. Mooie zaak met menselijke eigenaren die bijzondere tuinmeubelen verkopen. Marijke zag direct het fraaie ligbed, dat zowaar bijzonder lekker ligt (…) en in meer dan één opzicht verstelbaar is.
“Van Tribù,” zei Ineke de Bruin. Ik keek haar glazig aan.
“Kent u dat niet?” vervolgde ze verbaasd. “U noemde zojuist Royal Botania, dan moet u Tribù ook wel kennen, dacht ik.” Nee, voor mij geldt die regel niet.


Ze hadden er nog twee: het showmodel en een nieuwe in de doos. Tribù is gestopt met dit ontwerp met verstelbare leuning en zitvlak. Door dat laatste zak je uiterst comfortabel weg en komen vermoeide benen iets hoger te liggen. Heerlijk. Ze voeren nu een iets goedkopere uitvoering, waarbij alleen de rugleuning omhoog kan (zie 1e foto). Op de factuur schrijft Ineke: “Twee maal Forum van Versus by Tribù.”
“Versus by Tribù?”
“Ja. Dat is het andere merk van Tribù. Tribù is super design. Versus is haar label voor het grotere publiek. Ook erg mooi. En als je het mij vraagt, zit en ligt het beter.”

©DESIGNkeus-Norbert Mergen 

Ontwerp : ?
Productie : Tribù
Prijs : € ,--
Te koop bij : (uit productie)
Producent : www.tribu.com
Informatie : www.veldzicht.nl
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 195cm, D 60 cm, H 33 cm, H 94 cm
Bijzonderheden : behalve de rug is ook het zitgedeelte verstelbaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.