maandag 7 september 2009

Axe Chair

Deze maand( september 2009) staat er in Eigenhuis&Interieur een interview met Sander van der Haar (”Sweet”) en wordt o.a. het lampje Chiwawa getoond  inclusief mijn verwijzing naar “lampje” van Willie Wortel. Als dank daarvoor licht ik een product toe uit dit nummer van E&I van één van mijn favorieten : Studio Weltevree, waarover een aardig artikel is geschreven op bldz. 52.

Weltevree is een jong ontwerpers collectief (2007) gevormd door Dick van Hoff, Floris Schoonderbeek en Rogier Martens. Henk Elsink zong in de jaren zeventig zijn befaamde ‘Huisje Weltevree'. Nu zó oubollig dat ik het u niet wil onthouden.
Studio Weltevree ontwerpt onder dezelfde naam eigenzinnige producten met “toegevoegde waarde voor de toekomst, gebaseerd op kwaliteit èn waardering voor het ambachtelijke verleden”. Zo, die staat.


De Axe chair is gemaakt van aluminium en 4 houten bijlhandvatten. En niet zomaar een bijlhandvat. Nee, die van de meer dan 100-jarige Zweedse firma Gränsfors, de vader aller bijlen. De koppeling van de aluminium zitting aan het bijlhandvat is exact uitgevoerd zoals bij een bijl. Een krachtig en ongekunsteld detail. Uit zijn context gehaald blijkt het stoere bijlhandvat opeens een elegante kwaliteit te bezitten zonder zijn herkenbaarheid te verliezen.
Knap gevonden, goed uitgewerkt. In zacht roze uitvoering wordt het concept bijna te veel aangedikt. Mijn voorkeur gaat uit naar de blank aluminium uitvoering. 't Zit comfort zal aanzienlijk verbeteren met een hardplastic zitting, maar of dat technisch mogelijk is ?
Voor zo’n ontwerp ga ik voor de bijl...

©DESIGNkeus-jan willem henssen 

Ontwerp : 2006/ 2009 | Floris Schoonderbeek
Productie : Studio Weltevree
Prijs : € 490 ,--
Te koop bij : Studio Weltevree
Producent : Studio Weltevree
Informatie : www.weltevree.info
Verkrijgbaar in : zwart, gebroken wit, zacht roze en blank aluminium
Afmeting : B 49 cm, D 45 cm, H 47 cm, H 69 cm
Bijzonderheden : Schoonderbeek ontwierp de stoel in 2006 voor de collectie ArcO2 van Arco en noemde hem toen Gabriël

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.