maandag 23 november 2009

Cord Chair

Ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling “Ghost Stories, New designs from Nendo” , die loopt van oktober t/m januari 2010 in het Museum of Arts and Design in N.Y., ontwierp Studio Nendo de Cord-Chair. Ontwerper Oki Sato (Studio Nendo) ontwikkelde de Cord Chair in nauwe samenwerking met de Japanse meubelfabriek Maruni Wood Industry Inc.
Uitgangspunt voor het ontwerp is het maken van een minimaal gedimensioneerd houten stoelframe. Voor het oog lijkt dat gelukt, maar het frame is in werkelijkheid opgebouwd uit 9 mm dik rondstaal en vervolgens bekleed met uitgeholde houten (esdoorn) elementen. Die houten elementen van 3 mm dik worden stuk voor stuk met een onwaarschijnlijke precisie met de hand gemaakt en vervolgens om het stalen frame gelijmd. Kijk vooral naar dit leerzame filmpje.

Oki Soto zegt over het ontwerp: "...with the cord-chair, we wanted to explore the relationship between materials like the metal wiring within an electrical cord and the ” rubber that encases it. Like reinforced concrete, the chair separates and highlights the role of each element. It liberates wood from structure, allowing the material’s natural warmth and softness to come into sharp focus, and bringing out its greatest common denominator”.

Ook de details, zoals bijvoorbeeld de overgang van achterpoten naar rug, zijn uitgevoerd alsof we hier te maken hebben met een traditioneel vervaardigd houten meubel, waarbij het patroon van de houtnerven op de meest “natuurlijke” wijze in elkaar overloopt.

Het resultaat is een “stoel in vermomming”. Een stalen stoel verpakt in een houten stoel. Met ragfijne poten van 15 mm in diameter en een flinterdunne zitting en rugleuning. Delicaat ogend, maar oersterk. "Gewapend hout" zou je kunnen zeggen. Die ware aard komt aan het licht aan de onderzijde van de poten. Die zijn, bewust, niet afgewerkt en tonen het stalen skelet. Wat een meesterlijke creatie...

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2009 | Oki Sato
Productie : Maruni Wood Industry Inc.
Prijs : € ? ,--
Te koop bij : info@nendo.jp
Producent : Maruni Wood Industry Inc.
Informatie : www.maruni.com/cord-chair/en/
Verkrijgbaar in : esdoorn (transparant wit gelakt) met stalen kern
Afmeting : B 42 cm, D 45 cm, H 43 cm, H 80 cm
Bijzonderheden : handgemaakt
Foto’s : Yoneo Kawabe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.