maandag 1 februari 2010

Calypso sofa


Deze week een column over de Calypso Sofa van de Australische ‘top’ ontwerper Jon Goulder. Sinds een aantal maanden zijn wij in blijde verwachting van een bouwvergunning voor onze nieuw te bouwen serre. En deze serre vraagt om twee lekkere languit lees- en hazeslaap banken. Dus ben ik naarstig bezig met een inventarisatie wat er binnen die criteria te koop is. Dat valt flink tegen. Net zoals bij de Grote Banken worden er veel mooie verpakkingen aangeboden die onzinnige producten verhullen.

Kort door de bocht zijn er vier categorieën. Mooi maar nogal oncomfortabel, comfortabel maar nogal lelijk, mooi èn comfortabel maar nogal zeer prijzig, (en jawel, het bestaat,) nogal lelijk, nogal oncomfortabel én nogal prijzig.


De Calypso valt in derde categorie. Een mooi en elegant ontwerp, met fraaie functionele welvingen en vertikale geledingen. Op mijn vraag hoe hij tot deze vorm is gekomen schreef Jon Goulder mij dat het ontwerp gebaseerd is op een ergonomische analyse van een vijftal zitposities :
“The Calypso is completely designed around comfort. I arrived at the form through a study into relaxed seating positions, my idea is that you can sit in the Calypso for extended periods of time and read a book, watch a movie or talk with a friend “. Kijkend naar de foto’s kan ik mij daarbij wel iets voorstellen.

De Calypso Sofa is een samensmelting van de ‘love seat’ met de ‘chaise longue’ resulterend in een innovatieve en eigentijdse vormgeving. “It is designed to provide it’s user with cocoon-like personal space within the home and to inspire conversation and intimacy between couples” aldus Jon Goulder. Daar kan niemand iets op tegen hebben.


De body van de bank is van polyesther en wordt gestoffeerd met wolvilt. Het slanke buisframe is van rvs. Omdat Goulder een vinger aan de pols wil houden tijdens het productieproces wordt de Calypso door lokale bedrijven in Canberra vervaardigd.

Helaas is het ontwerp niet in Europa te zien en dus niet te testen op de criteria 'languit lezen en hazeslaap doen'. De zoektocht gaat door...

© jan willem henssen week 06 2010

Ontwerp : Jon Goulder
Productie :
Prijs : ± € 10.000,--
Te koop via : Jon Goulder and associaties | Australië
Producent : Jon Goulder
Informatie : www.jongoulder.com
Verkrijgbaar in : veelheid aan kleuren
Afmeting : B 230 cm, D 130 cm, H 90 cm
Bijzonderheden :
Foto’s : Jon Goulde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.