zondag 12 september 2010

DESIGNgast Spell studio : Nouveaux Royal

Het is geen logische gedachte, maar passend in de huidige tijdgeest bewijst Paula Arntzen dat papieren lampen wel degelijk helemaal van nu zijn.

De papieren lampenserie van Paula Arntzen is het nieuwste wapenfeit van de Arnhemse ontwerpster. De lampenserie kenmerkt zich door de grote afmetingen en het specifieke materiaal, namelijk exclusieve gecoate papiersoorten. Al tijdens haar eindexamen in juni 2009 aan de Hogeschool voor de Kunsten, afdeling Productdesign trokken haar lampen een grote schare fans. Zelf omschrijft ze haar collectie als: “de combinatie van de monumentale vormgeving en de luchtigheid van het papier.”


De serie bestaat uit een 6-tal lampen variërend in doorsnede van 50 cm tot 200 cm. Na een lange zoektocht kwam de Arnhemse uiteindelijk terecht bij een Duitse firma die haar kon voorzien van de enorme vellen papier. Volledig met de hand gesneden kwamen de eerste prototypes tot stand. Na het insnijden volgt de assemblage van de verschillende delen. Door gebruik te maken van het eigen gewicht hangen de delen eenvoudigweg door, zodat levensgrote bolwormen ontstaan. Specifieke coatings zorgen voor bijzondere lichteffecten en weldadige schaduwpartijen.

De eenvoud van de handelingen die volledig past binnen de Nederlandse ontwerptraditie, werd opgemerkt door de in Los Angeles gevestigde producent Artecnica. Uitgangspunten van Artecnica zijn het zo leefbaar mogelijk houden van de planeet door te kiezen voor milieuvriendelijke materialen en processen, wat uiteraard volledig past binnen de visie van Arntzen. In navolging van Tord Boontje, Hella Jongerius en Joris Laarman zijn de lampen van Arntzen het nieuwste product van deze Amerikaanse producent.
Drie lampen gaan in productie: de Couronne, de Grand Trianon en de Petit Trianon.

“Inmiddels zijn we een jaar verder en worden de lampen voor het eerst getoond aan het grote publiek”, aldus Arntzen. De lancering hiervan heeft onlangs plaatsgevonden in zowel Parijs als New York. De reacties waren zoals verwacht erg goed en zijn veelbelovend voor de toekomst.

 de collectie “Nouveaux Royal” is vanaf 25-09-2010 te zien en te koop bij “The Frozen Fountain’ A’dam (redactie)

© SPELL studio  voor DESIGNkeus week 37 2010

Ontwerp : 2009 | Paula Arntzen
Productie : ARTECNICA
Prijs : €100 ,--  à 150,--
Te koop bij : The Frozen Fountain A'dam | ARTECNICA (per 30-10-10)
Producent : ARTECNICA
Informatie : www.paulaarntzen.nl | www.artecnicainc.com
Verkrijgbaar in : 6 modellen
Afmeting : diverse maten
Bijzonderheden :
Foto’s : Paula Arntzen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.