maandag 7 december 2009

Bead en Top hanglamp

Over ontwerper Tom Dixon schreef ik al eerder (Screw Table). Ik ben een liefhebber van zijn subtiele maar no-nosense ontwerpstijl.
Zijn collectie voor 2009 draagt de naam Utility – back to basic. Ook de Screw Table maakt daarvan deel uit. Tijdens de London Design Week in november van dit jaar heeft hij een aantal ontwerpen aan deze collectie toegevoegd, waaronder de hanglampen Bead en Top.

Passend in de lijn van Utility - back to basic zijn ook deze lampen gebaseerd op het industriematige fabricage proces. De overeenkomstige vervormingen en imperfecties inherent aan de productiemethode verlenen deze ontwerpen een authentiek karakter.
De lampen zijn gemaakt van extra dik geperst glas. Een nogal grof fabricage proces waarbij het gesmolten glas dmv. een plunjer in een mal wordt samengeperst. Uitgevonden in 1825 door de Amerikaan John P.Bakewell en in Europa vanaf het midden van de 19e eeuw toegepast voor de massaproductie van goedkope glazen gebruiksvoorwerpen.


De vorm van de Bead en Top is geïnspireerd door de bolvormige klonten gesmolten glas zoals die uit de oven gehaald worden ( het “keien”) voordat de glasblazer zijn werk doet. Toevallig staat er in het december nummer van Eigenhuis&Interieur een informatief artikel over glasblazer Bernard Heesen.

Het licht van de G9 halogeenlamp wordt subtiel gefilterd door het onbewerkte, dikke glas en veroorzaakt een bijzonder mooi doorschijnend effect.
Niets aan toe te voegen ...

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2009 | Tom Dixon | www.tomdixon.net
Productie :
Prijs : € 170,--
Te koop bij : vanaf januari 2010
Producent : Tom Dixon
Informatie : dealers
Verkrijgbaar in : Bead (afgeronde vorm), Top (puntige vorm)
Afmeting : D ø 10 cm, H 12 cm
Bijzonderheden :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.