dinsdag 15 februari 2011

Object Rotterdam 2011

Voor het derde of vierde jaar bezocht ik Object Rotterdam, een iedere jaar weer groter gegroeid zusje van Art Rotterdam, waar het overigens ook al jaren goed toeven is.
Ik slenterde wat rond, sprak wat mensen en dronk een espresso of wat. 'n Zwaar bestaan.
Hieronder wat mij interesseerde en dat zijn deze keer lampen ...

De ClampLamp van Canadees ontwerper Dana Cannam zag ik vorig jaar op de Dutch Design Week (’t lijkt soms wel of alles wat een beetje boeiend is van de Design Academy Eindhoven komt, maar dat terzijde). Op Object gepresenteerd door Galerie Particles van Wilpert Dreesman.
De Clamp Lamp is de houten eenvoud zelve. Vier onderdelen gemaakt van Esdoorn,
een rijtje Ledjes en een katoenen snoer, voorzien van een tamelijk knullige schakelaar. De Clamp doet zijn werk door het gewicht van de lamp, net zoals de Lamp door zijn gewicht  in hoogte te verstellen is. Te leveren in diverse houtsoorten en te bestellen bij Galerie Particles. Kost € 375,--  Goed ontwerp !
Meer info : www.particlesgallery.com

Bij  Fat Galerie uit Parijs zag ik deze hanglampen van de Franse ontwerper Julien Carretero (jaha, uiteraard afgestudeerd in Eindhoven). Zijn DRAG serie is gemaakt van synthetisch gips. De lampen bestaan uit twee helften. Elke helft is opgebouwd uit een aantal halfronde (hardschuim?) schijven van verschillende diameter en dikte, die naast elkaar geplaatst over een as worden geschoven. Deze vorm wordt vervolgens overgoten met gips waarna een met de hand bediende contramal van de vorm, die om dezelfde as draait, het overtollige gips wegstrijkt. Dit overtollige gips wordt vervolgens gebruikt om de twee helften aan elkaar te ’plakken’. Volgt u het nog? Kijk maar op: http://bit.ly/eeedtD. Dit handmatig-industrieel concept levert prachtige en kleurrijke lichtplastieken op, met een goede lichtopbrengst. Kosten vanaf € 1300,--, gewicht zo’n 15 kg. Meer info : www.fatgalerie.com

Deze lamp van aluminium ziet er uit  als een accessoire voor de  steigerbouwbranche. Ontwerper Derk van Uum (afgestudeerd in Arnhem, godzijdank) gebruikt voor deze lampen gietaluminium. Weerbestendig en door gebruik te maken van de zandgiettechniek gekenmerkt door een grote vormvrijheid. Nadeel van deze techniek is de beperkte oplage. Een stoere, industriële uitstraling, met een onverwacht elegante ‘zwanenhals’. De kap wordt wel heel erg heet. Daar zou ik nog eens naar kijken, als ik van Uum was ... De lamp kost € 750,-- Meer info : www.vanuumdesign.nlGalerie Terra toonde o.a. een lamp en schalen van ontwerper  Olav Slingerland (nee hè, afgestudeerd Design Academy). Voor de dubbelwandige schalen uit de Flow serie (2001) maakt hij gebruik van gietklei en gietmallen, een proces tussen ambacht en industrie in. Goed te zien op een filmpje met een wat wazig begin en ‘artistiek’ muziekje.

De schalen zijn prachtig ( beetje retro). De rand lijkt onder diverse hoeken afgesneden te zijn en benadrukt de ‘massa’ van de vorm. Het  contrast met het diep gekleurde glazuur van de binnenkant is subtiel. Het ontwerp voor de lamp is uit 2010. Wel aardig, maar verlichtend? Nou nee. Schalen vanaf € 30,-- en lamp € 150,--. Ik zou voor de schalen gaan ...
Meer info : www.slingerlandenverhoeven.nl


© DESIGNkeus-jan willem henssen 

foto's : jan willem henssen, m.u.v.  Clamp Lamp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.