woensdag 9 februari 2011

W101 tafellamp van 100% papier

Je zou denken dat door de enorme aandacht (te pas en te onpas) voor ‘green design’, op welk gebied dan ook, hergebruikt papier als ontwerpmateriaal wel uitontwikkeld zou zijn. Maar met de W101 van Wästberg laat ontwerpbureau Claesson, Koivisto, Rune (Zweden) zien dat papier een volwaardig en constructief vervanger kan zijn van plastic of metaal.
We kennen tafellampen van metaal, kunststof of hout en lampenkappen van papier, maar de W101 is de eerste LED tafel lamp die volledig van hergebruikt papier is gemaakt. Durapulp heet het materiaal en hoewel dat al eerder door ontwerpers is toegepast, is dit de eerste lamp uit één stuk en ‘de meest ecologische lamp ooit  (volgens de ontwerpers).


De ontwikkeling van Durapulp tot een bruikbaar materiaal heeft zo’n 7 jaar geduurd. Het materiaal is een combinatie van houtpulp en PLA ( een biologische polymeer die gemaakt wordt van zetmeel), die samen zorgen voor een bijzonder sterk en watervast materiaal dat 100% afbreekbaar is.

Het frame van de W101 bestaat uit kruislings aangebrachte vellen Durapulp die in een mal tot de gewenste vorm worden verlijmd. De heldere geometrische ‘vouwlijnen’ in het frame zijn inherent aan het vouwen van papier (Origami) en de beoogde stijfheid, maar geven de lamp ook zijn interessante en elegante vorm.


Een speciaal voor deze lamp ontworpen LED fitting zorgt voor een gerichte, dimbare en ultra zuinige lichtbron (5 Watt).
Hoewel de lamp al in 2010 in Milaan werd getoond en (in prototype) diverse prijzen won, waaronder de Swedish Design Award en the Good Design Award, is gisteren de productie van de lamp officieel  door Wästberg aangekondigd op de Northern Light Fair 2011.

En heb je er genoeg van, dan kan de W101 na verwijderen van fitting en snoer de composthoop op ...

Bekijk een informatief filmpje over de productie van het prototype.

© DESIGNkeus-jan willem henssen 


Ontwerp : 2010 | Claesson Koivisto Rune
Productie : Wästberg
Prijs : € 360,--
Te koop bij  : Frozen Fountain, Amsterdam
Producent :
Informatie : www.wastberg.com  | www.ckr.se | www.frozenfountain.nl
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 39 cm, D 11 cm, H 50 cm
Bijzonderheden : volledig gemaakt van hergebruikt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.