donderdag 3 maart 2011

Eclipse


De Braziliaanse ontwerper, fotograaf en ingenieur Maurício Klabin (1952-2000) ontwierp de Eclipse in een serie van objecten met de titel ‘Cocoons’, refererend aan hun ronde , holle vormen en het vermogen om van vorm te veranderen. Zijn ontwerpen kenmerken zich door eenvoud van vorm, functie en constructie; ze zijn toegankelijk, warm en bijna ‘huiselijk’ te noemen...

Een van zijn uitgangspunten bij het ontwerpen was de gedachte dat design voor iedereen betaalbaar/bereikbaar moest zijn. Hij zei daarover : "I think the work of a designer has to be fundamentally good, beautiful and cheap. With the 'Eclipse' lamp, I overcame the trauma of overpriced design. The lamp was ready a long time before it was produced. I had the concept, but I decided to release it only when the price was right. Designed objects have to be accessible. It is not relevant to have a project that only half dozen people can buy. We have to have popular objects”.

De Eclipse, die doet denken aan een lichtgevende Rolodex of zelfs aan een Nautilus schelp, bestaat uit één lange strook plastic die om zijn eigen as is gewonden. Bevestigd aan een frame van twee cirkelvormige metaaldraden kunnen de diverse lagen opgerold plastic als een soort louvre’s open en dicht worden geschoven, Niet alleen wordt daarmee de richting en intensiteit van het licht geregeld maar veranderd de lamp ook van vorm. De kleine plastic ringen aan het frame kunnen verschoven worden om de lamp in de gewenste positie te fixeren.Klabin ontwierp voor de Eclipse ook een speciale verpakking, een soort pizzadoos, waarin de lamp in gedemonteerde vorm verstuurd wordt. Het ontwerp is sinds 2006 opgenomen in de permanente collectie  ‘Architecture and Design’ van het MoMa in New York en daar ook, in de originele doos, te koop in de museumshop. Knap vormgegeven, subtiel en fragiel en betaalbaar bovendien... (de doos bewaren, grafische vormgeving is mooi jaren tachtig).

© DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 1982 | Maurício Klabin
Productie : Objekto
Prijs : € 98,--
Te koop bij o.a. : Objekto
Producent :
Informatie : www.store.objekto.fr
Verkrijgbaar in : wit
Afmeting : D ø 32  cm, H 36 cm
Bijzonderheden :
Foto’s : Objekto

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.