vrijdag 23 december 2011

Spot Stool

'Wild vlechten en wikkelen’ noem ik het fenomeen. De eerste verschijningen dateren van rond 2004.  Van een onregelmatig vlechtsel gespannen in een frame, als tegenhanger van het strakke en flexibele ‘cane’weefsel waarmee Thonet zo beroemd werd, tot een vlechtwerk als ‘stand alone’ waarbij een frame overbodig is geworden; uitgevoerd als stoel, lamp, poef, kruk, prullenbak etc. Best verfrissend, in het begin.


Het Israëlische label ‘GAGA and design’ heeft al een jaar een serie meubels van hun eigen ontwerper Neil Nenner in productie, die deze vrije school interpretatie van het Thonet vlechten aanhangen.
De wilde werkjes tussen het frame van de Spot Stool doen denken aan de tijd van macraméwerk (in een fietswiel), letterbakken en zitkuilen. ‘Toen was geluk nog heel gewoon’.

Het zijn wel aardige krukjes, maar er zijn al zoveel aardige krukjes. De Spot Stool maakt niet het verschil. Moet dat? Eigenlijk wel, vind ik. Het is heel goed mogelijk dat dit het eerste macramékrukje ter wereld is, maar is het daarom de moeite waard ? Ok, de zitting wordt (van synthetische draden) met de hand gevlochten, en, let op, op 'traditionele' wijze. Dat doet het altijd goed. Welke traditie dat is vermeldt de website niet.

De Europese ‘branding’ van de Spot Stool vereist nog wat vlechtwerk. In het productoverzicht van de distributeur in Duitsland geen spoor van de Spot Stool en de website van de agent in Zwitserland komt  niet verder dan de startpagina. "Rufen Sie uns an" staat er uitnodigend.

Ik vind de stoelen van Yaacov Kaufman (mede oprichter van Gaga and Design) interessanter. En dan met name de Zigi Easy Chair uit 2009 (onderste foto).
Enfin, misschien zit ik er helemaal naast, figuurlijk dan, en wordt het een ‘best sitter’ ...

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2010 | Neil Nenner  |  2009 | Yaacov Kaufman
Productie : www.gagaanddesign.com
Prijs : € ,--
Te koop via  : www.leptien3.de | www.ildesign.ch
Producent :
Informatie : www.gagaanddesign.com
Verkrijgbaar in : mat chroom stalen frame, met divers kleur weefsel van synthetische draden.
Afmeting : D 26 cm, H 42 cm
Bijzonderheden : handgevlochten zitting
Foto’s : Gaga and Design

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.