maandag 16 januari 2012

Muffin Lights

Muffin Lights. Een serie lampen uit oktober 2010 van designduo Lucie Koldova (Tsjechië) en Dan Yeffet (Israël). Ze wonen in Parijs en zijn daar geïnspireerd door de muffin. Van al het smakelijks dat de gemiddelde Franse boulangerie te bieden heeft  kiezen zij uitgerekend de Engelse muffin. Tsja...

Met enige fantasie is de muffin vorm er wel uit te halen. Ik nuttig ze veelvuldig de laatste tijd, met een straffe espresso, bij Barrista, Coffee Day of Costa Coffee in Delhi (India) waar ik een paar weken rondhang. Een plezierige tegenhanger voor de dagelijkse dosis chilipeper en thee met melk. Dat helpt natuurlijk mee, in de beoordeling bedoel ik.


Prachtige lampen vind ik het, met een mooie ambachtelijke uitstraling. Fraaie combinatie van vorm, maatvoering, materialen en kleuren. Organisch, abstract, aaibaar (niet met vette muffin handen) en in zes transparante glaskleuren verkrijgbaar; handgeblazen. De voet is altijd van eikenhout (afgewerkt met een natuurlijk was) en dat is er genoeg in Tsjechië. Net zoals er  van oudsher veel vakmanschap is als het om glas gaat. De Tsjechische glasindustrie is groot en van een zeer hoog niveau en kent vele ‘grootmeesters’.


Ook de maatvoering is interessant. De grootste, staande, lamp is zelfs 110 cm hoog. Het ontwerp hangt/staat ergens tussen kunst en design. Als lichtobject en sfeerverlichting zeer geslaagd. Verkrijgbaar als staande en hangende lamp in diverse formaten en geproduceerd door Brokis Cz.


Eind 2011 ontwierpen ze een serie lampen met de naam Muffin Tree. Een gelimiteerde oplage exclusief voor de Franse galerie S.Bensimon in Parijs (onderste foto). De verhouding hout/glas is hier niet in balans en ik vind ze daardoor minder geslaagd.

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2010 | Lucie Koldova en Dan Yeffet
Productie :
Prijs : € ,--
Te koop bij o.a.  : www.G4.be
Producent : Brokis Cz
Informatie : www.brokis.cz
Verkrijgbaar in : 6 transparante kleuren glas
Afmeting : klik hier
Bijzonderheden : handgeblazen glas
Foto’s :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.