woensdag 11 februari 2015

Object Rotterdam 2015

Opnieuw een interessante beurs, deze zoveelste editie van Object Rotterdam. En wat een fantastische locatie, op de SS Rotterdam. De beurs was verspreid over vier dekken, waarbij het merendeel van de deelnemers te zien was op de "Glass Enclosed Promenade". Een mooie gelegenheid om eens op zo'n cruiseschip te 'passagieren'.
Mijn DESIGNkeus treft u hieronder aan, in willekeurige volgorde.
Isabel Quiroga is de ontwerpster van deze 'Back to basic lamp'. Een driedimensionale collage van zorgvuldig bij elkaar gezochte vormen en materialen. Hoewel de compositie belangrijker lijkt dan de functionaliteit (op de website zijn de leuke gekleurde vlakjes wel heel nadrukkelijk 'erbij gezocht') is de Back to basic lamp gewoon een bruikbaar object, want het geeft licht, je kunt er pennen en potloden een plek in geven, notities of foto's in bewaren en je mobiele telefoon er op kwijt (weliswaar zonder 'dock' functie, hmm).
Gemaakt vanuit restmaterialen die overblijven uit andere projecten waardoor geen lamp hetzelfde is. Functionele unica dus, die qua sfeer, schaal en materiaalgebruik wonderwel zouden passen in een scheepshut... Te koop vanaf € 200,--

Van een geheel andere schaalgrootte is de 'mr. Knox' van ontwerper en meubelmaker Stephan Siepermann. Een 'cartooneske' kluis geheel uitgevoerd in CNC gezaagd populieren of berkenmultiplex en voorzien van een indrukwekkend tandwielslot zoals een echte kluis betaamt. Je zou er bijvoorbeeld, bij gebrek aan goudstaven, ook een collectie Whisky in op kunnen bergen. Kijk op zijn site voor een filmpje over het fabricage proces. Vanaf € 999,--

Een prachtige blokkendoos in Bauhaus look van ontwerper Floris Hovers, 'The Wooden City'.
Zo'n product dat je gewoon wilt hebben. Tijdloze vormentaal met een dikke laag nostalgie. Wordt geleverd in een mooie multiplex doos. Althans, wanneer er een fabrikant gevonden wordt die deze blokkendoos wil gaan produceren. Op dit moment bij de ontwerper te bestellen voor een bedrag van ongeveer € 500,-- tot 600,--. Nostalgie kent geen prijs, immers ...

Ook dit jaar weer present, de heren Kranen & Gille. Met bekende en nieuwe producten. Dit begaafde ontwerpduo staat al enige tijd op mijn favorieten lijst.
Mijn oog viel op de 'Maunsell'. Een spiksplinternieuw ontwerp geïnspireerd door de lichtboei; die iconische lichtgevende bewegwijzering op het water. Dacht ik...
Maar de naam 'Maunsell ' verwijst naar de beroemde nautische 'seaforts' die de Britten tijdens de 2e wereldoorlog optrokken (of afzonken) in de oa. de monding van de Thames.
Jos Kranen mailde mij :'... de seaforts, voor ons een van de inspirerendste beelden en die bovendien het hele nautische karakter van ons werk omvatten. De sfeer, kleur en ietwat unheimische uitstraling vormen voor ons een bron waaruit we onze ideeën putten. De lamp heeft qua vorm misschien niet gelijk overeenkomsten met de forten, maar is ontstaan vanuit hetzelfde gevoel'.

Perfect uitgewerkt ontwerp, uitgevoerd in kurk (de kleur refererend naar het roestig uiterlijk van het onderwater deel en het materiaal naar het drijvend vermogen van een boei, dacht ik :-)) met een stalen korf en daarin een matglazen huls met lamp.
De lamp is ontwikkeld in samenwerking met het NL label RUIJCH, kost € 399,- en o.a. te koop via
info@kranengille.com. En ik blijf erbij dat de 'Maunsell' op een boei lijkt ...

PeLi Design is het label van ontwerper Alexander Pelikan en toonde zijn 'KATABA table' (ontwerp uit 2012 voor ARPA en TRESPA). Mooi en strak gedetailleerd in vorm en uitvoering, zeer stabiel en met een 'flinterdun' blad.
De tafel onderdelen zijn, met uitzondering van de massief houten poten en verbindingsstukken, geheel CNC gesneden uit ARPA (voor binnen) of TRESPA (voor buiten). Dit hpl plaatmateriaal voor zowel het blad als het frame is monochroom of met een zwarte kern. Het frame wordt aan het blad bevestigd, waarna de poten vervolgens door middel van een klikmechanisme aan het frame worden gekoppeld.

Geleverd in een verscheidenheid aan maten en kleuren als een praktisch 'flat-pack' pakket en zonder gereedschap in elkaar te klikken. Een fraai en doordacht vormgegeven product van hoge kwaliteit.
Zie dit filmpje http://vimeo.com/66032864 of kijk hier.

Michael Schoner was helaas niet aanwezig, maar ik was geïnteresseerd in zijn meubels, de 'Vault serie'. Een lage kast annex room divider een een lage tafel. Halfronde vormen ('vaults') van multiplex, eenzijdig gelamineerd met wit hpl, die om en om geplaatst een mooi ritmisch en grafisch effect bewerkstelligen. Aantrekkelijke meubels met een sculpturale kwaliteit en ondefinieerbare vintage look. Kast 33x85x200cm. Prijs € 4720,--

©DESIGNkeus-jan willem henssen 
foto's : jan willem henssen , m.u.v. foto 3,9,10 = onbekend,12,13 =Frans Lossie,15 = onbekend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.