zondag 5 juli 2009

VoidO

Kunstenaar, industrieel ontwerper en architect Ron Arad (Tel Aviv 1951) ontwierp het eerste prototype van de Voido rocking chair in 2002. Zijn ontwerpen kenmerken zich door uitgesproken organisch - amorfe vormen.
De stoel heette toen nog Oh Void en was gemaakt van carbon fiber. Dit in tegenstelling tot zijn vroegere ontwerpen die steevast in metaal werden uitgevoerd. Zijn gedachte was een volumineuze vorm te maken die tegelijk sterk en bijzonder licht zou zijn. Hij experimenteerde met verschillende materialen, waaronder Silicone en Corian.


Het Corian exemplaar, de Oh Void 2 uit 2004, woog overigens een paar honderd kilo !
Het vloeiend lijnenspel lijkt wel ontstaan door eeuwenlang slijp- en polijstwerk van een snelstromende rivier. Ron Arad slaagt er dikwijls in om zijn oorspronkelijk studio experimenten te vertalen naar massaproductie zonder daarbij afbreuk te doen aan de ontwerpkwaliteit.


De VOIDO, uitgevoerd in polyethyleen en sinds 2006 in productie bij Magis, is daar een goed voorbeeld van. De stoel zit bovendien ook nog goed ( heb ik van horen zeggen ) en dat is mooi meegenomen...voor een stoel.
In 2010 toont het Stedelijk Museum Amsterdam de tentoonstelling “ ron arad – no discipline”. Zie de video over deze tentoonstelling in het MoMa N.Y.

Ontwerp : 2006 | Ron Arad
Productie : Magis
Prijs : € 475,--  matte buitenuitvoering, €1450,-- hoogglans binnenuitvoering (laccato)
Te koop bij : www.magisdesign.com/#/salespoints/Europe/Netherlands/
Producent : Magis
Informatie : www.magisdesign.com
Verkrijgbaar in : oranje-rood, lichtgrijs, wit | hoogglans zwart, wit
Afmeting : B 58 cm, D 115 cm, H 50cm, H 79 cm
Bijzonderheden : voor binnen in hoogglans , voor buiten in mat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.