maandag 28 september 2009

Refill

Vorige week bezocht ik de ETFAM, de eerste Ethical and Fair Trade Market Place beurs in Nederland. Vooral de presentatie van Dutch Design in Development leek mij een reisje naar Eindhoven waard. Ik heb geen verstand van Fair Trade, maar weet wel iets van beurzen en nog iets meer van design. Ik hoop dat deze try-out door de organisatie kritisch gevolgd is.

Gelukkig trof ik in de stand van UNSEEN, in het half duister van de beursverlichting, de lamp Refill uit de serie Impulse van Michiel van der Kley. Ik had al foto’s gezien van de presentatie in Milaan maar zag hem nu “life”. Wat een mooi, letterlijk en figuurlijk uitgebalanceerd, ontwerp. Een soort organische UFO geland op een rvs statief.

De link naar Fair Trade zit hem in de kap. Die wordt gemaakt in Kathmandu (Nepal )van Lokta papier. Lokta papier wordt vervaardigd ,volgens een eeuwenoude traditie, van de schors van de Daphne Cannabina struik, locaal genoemd Lokta , die groeit in de uitlopers van de Himalaya. Een buitengewoon arbeidsintensief proces.


Michiel bedacht een nieuwe toepassing van het Lokta papier. “ In een mal worden kleine stukjes Lokta papier gelegd. Tussen de lagen wordt een milieuvriendelijke textielverharder gekwast. Op deze manier worden 6 lagen aangebracht. Na circa drie dagen zon-droogtijd wordt het product uit de mal gelost. Door middel van deze techniek ontstaat een soort kunststof. Een soort 'paper plastic'. Een materiaal dat zonder dure mallen toestaat dat er dubbelgekromde, stevige objecten kunnen worden vervaardigd en daarnaast milieuvriendelijk is”....

Een zeer geslaagde combinatie van Fair Trade productie en Dutch Design.

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2009 | Michiel van der Kley
Productie : Unseen Products BV
Prijs : € 690,--
Te koop bij : Unseen Products b.v.  Culemborg (vanaf voorjaar 2010)
Producent :
Informatie : www.unseenproducts.com | www.michielvanderkley.nl
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 72 cm, D 72 cm, H 206 cm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.