maandag 5 oktober 2009

Plywood Elephant - Eames

Gisteren was het 4 oktober, Dierendag. Voor het eerst geïntroduceerd in 1930 ter nagedachtenis aan de sterfdag van Franciscus van Assisi (4 oktober 1226). Eigenlijk moet het elke dag dierendag zijn. Maar officiëel moeten de dieren het hier mee doen, dus u bent die kluif, winterwortel, haring, verse slablaadjes, super zangzaad toch niet vergeten? Vandaag of morgen, overmorgen, volgende week, elke week mag ook. Dieren doen daar niet moeilijk over ...


Charles en Ray Eames, het wereldberoemde ontwerpers echtpaar, waren net zoals velen van ons gecharmeerd en geïntrigeerd door olifanten. In 1945 ontwierpen zij de Plywood Elephant, een kinderspeelgoed olifant van gebogen multiplex. Productie technisch een bijzonder complex ontwerp waarvan slechts 2 prototypen werden gemaakt, die destijds werden tentoongesteld in het MOMA N.Y.

 In 2007 heeft Vitra naar aanleiding van de 100 ste verjaardag van Eames eenmalig 2000 genummerde exemplaren van de Plywood Elephant geproduceerd. Ondanks de waanzinnige prijs van € 1300,-- waren ze in no-time uitverkocht. Hoogst waarschijnlijk niet als speelgoed voor “the kids” maar als verzamelobject. Leuk voor de verzamelaar maar niet in lijn met de lijfspreuk van het echtpaar Eames : “The most of the best to the greatest number of people for the least” ( lees het gerust nog een keer).
Vandaar dat Vitra in 2008 besloot de Elephant in de productlijn op te nemen, maar nu gemaakt van 100% recyclebaar polypropyleen en verkrijgbaar in 5 kleuren. Deze materiaalkeuze en verwerking, in 1950 al door de innovatieve Eames’es geïntroduceerd in de meubelindustrie, resulteert in een kindvriendelijke prijs. Dat was ook de oorspronkelijke doelgroep van de ontwerpers : kinderen.

Kijk vooral even naar het geestige filmpje : "A gathering of Elephants" met in de hoofdrol de Plywood Elephant. 

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 1945 | Charles en Ray Eames
Productie : Vitra
Prijs : € 180,--
Te koop bij o.a.: www.bigbrands.nl | www.loods5.nl
Producent : Vitra
Informatie : www.vitra.com/nl-nl/home/products/eames-elephant/
Verkrijgbaar in : rood, roze, dark lime, ijsgrijs, wit
Afmeting : B 41 cm, L 79 cm, H 42 cm
Bijzonderheden : beschikt over de vereiste GS- en CE-veiligheidscertificaten voor speelgoed

1 opmerking:

  1. Nog een en tevens laatste uitvoering in rode Plywood te koop bij WonderWood te Amsterdam

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.