maandag 12 oktober 2009

DESIGNgast La Colors : Standard Lamp

Als slagroom de barokke manifestatie is van melk, dan leven wij nu in tijden van half volle. Geen opgeklopte slagroomtaarten design met parapluutjes en kersjes meer. Alles gaat weer terug naar strak en funktioneel. Minimaal en tijdloos. De essentie. Magere melk.

In de lampenwinkel beleven we niet alleen het afscheid van de gloeilamp, maar ook de geruisloze dood van de kroonluchter. Geen kristallen flonkerende en tinkelende pegels aan de strekkende meter meer. Geen Svarovski’s in meanderende plafond guirlandes, en zelfs bij mijn goede vriendin Tamara in haar huis op 5th Avenue heeft de rechte kroonluchter met 6 rijen bling-bling op het toilet de aftocht moeten blazen. Tegelijk met de gebroeders Lehman.Dankzij de recessie zijn we weer terug bij de oervorm van produkten. De naakte waarheid in roestvrij staal. De vormgeving van de machinebankwerker. We zijn terug bij design uit een periode voordat er designers bestonden.
We praten eind jaren veertig en in Frankrijk bedenkt Jean-Louis Domecq een werklamp die in alle hoeken en standen gezet kan worden. Zonder snoer. Funktionaliteit regeert, zo ook uitgekiend materiaalgebruik, en revolutionaire techniek.

Een elektrische lamp zonder bedrading. Met multi-richtingen knietjes en elleboogjes waar iedere ortopedische chirurg een moord voor zou doen. Want dat is waar een werklamp op sneuvelt: op de bedrading die ook alle kanten op mee draait en dus aan gort draait. Snoer kapot. Lamp nog lang niet kapot maar evengoed dood.
Knietjes en elleboogjes bestaan onder andere uit porcelein met koperen ringen. Dat isoleert en transporteert stroom. Snoer reikt tot aan de basis. Verder niet. Snoer zit in geen enkel draaiend deel. Dus slijt niet. Lamp laat je letterlijk alle hoeken van de kamer zien zonder dat je jezelf wurgt met het eeuwige ellendige snoer. Eureka.


In 1953 gaat de ‘Standard’ in produktie in Lyon. Daar heeft Jean-Louis Domecq zijn eigen bedijf opgericht voor de produktie ervan. Hij geeft het bedrijf zijn eigen initialen mee: Ji eL De. Tot op de dag van vandaag wordt de ‘Standard’ nog steeds geproduceerd in Lyon. Zonder enige verandering van het ontwerp. Geniaal, tijdloos, funktioneel en terug naar de essentie: licht op je werk.
Er zij licht ...

© DESIGNkeus-La Colors from Amsterdam 

Ontwerp : 1950 | Jean-Louis Domecq
Productie : Jieldé, Frankrijk (sinds 1953)
Prijs vanaf : € 175,--
Te koop bij o.a. : www.fensdecor.nl
Producent : Jieldé, Frankrijk
Informatie : www.jielde.com
Verkrijgbaar in : 13 verschillende uitvoeringen | 18 kleuren
Afmeting : afhankelijk van gekozen uitvoering
Bijzonderheden : geen
Foto's : o.a. montes+mugica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.