maandag 2 november 2009

Désile Chair

Dit ontwerp van de Fransman Christian Désile ontving in 2009 een aantal prijzen. De “Prix de L’Innovation”, de 'Coup de Coeur' van de design pers en de Découverte Design Now.
Er zijn zo langzamerhand evenveel prijzen te verdienen als er ontwerpen gemaakt worden en ook de Fransen kunnen er wat van. (Ook op bijna ieder Frans wijnetiket wordt melding gemaakt van een Medaille d’or of d’argent of een eervolle vermelding in een of ander “Concours”).


Het concept van “een meubel uit één plaat materiaal” komt van tijd tot tijd weer bovendrijven. En daar komen dan opnieuw al dan niet tot de verbeelding sprekende ontwerpen uit. Echt ingewikkeld wordt het als de ontwerper het meubel naar believen van de gebruiker tot de exacte plaatvorm wil laten terugkeren. Zó heb je een plaat en zó heb je een klapstoel.

Jammer dat het zelden verder komt dan een kunstig bedachte Jumbo puzzel. In plaatvorm ziet het er door het lijnenspel nog wel aardig uit, maar in uitgeklapte vorm is dat een stuk minder. Zo ook bij deze “bekroonde” versie die lijkt samengesteld uit de resten van een uitdrukkaart. Een combinatie van een fors uitgevallen broodplank met onderdelen van een “dressboy” gevat in de contouren van een treincoupé raam.

Hier is een gepassioneerde, computer gestuurde, figuurzager aan het werk geweest.
Ik begrijp de uitdaging van het concept, maar déze klapstoel met schijnbaar zero zitcomfort (heeft u wel eens twee uur op een broodplank gezeten terwijl twee houten vorkpunten in uw schouderbladen prikken?) en een gewicht van 7 kilo’s schoon aan de haak waaraan je de stoel aan de muur kunt hangen, is niet de oplossing èn te duur ( € 240,--).

Bovendient lijkt het erop dat Christian Désile met in ieder geval één schuin oog gekeken heeft naar de PLAKA, een ontwerp uit 1972 van de Argentijnse architect Ricardo Blanco (bovenstaande foto). Buurtjeleen ?
“Een beetje dom", om maar eens een bekende Argentijnse persoonlijkheid te citeren ...

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2008 | Christian Desile, 1972 | Ricardo Blanco
Productie : Vange
Prijs : € 239,--
Te koop bij :
Producent : Vange België
Informatie : www.vange.be
Verkrijgbaar in : bamboe multipex en recycled PET
Afmeting : B 54 cm, D 2 cm, H 87 cm
Bijzonderheden : gewicht 6,8 en 9 kg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.