maandag 9 november 2009

Tanis secretaire

In januari 2008 presenteert de Franse meubelfabrikant Ligne Roset op de meubelbeurs in Keulen een exacte replica van het buro CM 141, een ontwerp uit 1954. Dit oorspronkelijk voor Thonet-France ontworpen meubel door Pierre Paulin wordt omgedoopt tot "Tanis" (??) en ondergaat een facelift. Terwijl maatvoering en constructie gehandhaafd blijven, wordt de eenvoudige afwerking vervangen door materiaal met een rijkere en eigentijdse uitstraling. Notenfineer ipv. essenfineer, wit of zwart Corian ipv. zwart melamine.

Dit elegante, minimalistische ontwerp,  ge├»nspireerd door de Bauhaus periode en het naoorlogse Scandinavisch meubilair, staat in schril contrast met de latere ontwerp signatuur van Paulin. Die kenmerkt zich vooral door vloeiende, sensuele vormen en een beeldende expressie, terug te vinden in de namen van de ontwerpen zoals Ribbon, Orange Slice, Tongue, Butterfly, Mushroom uit de zestiger en zeventiger jaren. De tijd van de Pop Art.
Deze moderne klassiekers, ontworpen voor Artifort, waren stuk voor stuk prijswinnende kunstwerken. Maar hoe expressief ook, de vorm is altijd ondergeschikt aan de functie van het ontwerp (zitcomfort). Form follows function. Zitmeubelen pur sang.

Ook de Tanis heeft alle kenmerken van een design klassieker, helaas met overeenkomstige prijs. Op veilingen van designmeubilair valt de hamer op biedingen tussen de 4500,-- en 5200,-- euro, voor een vijftiger jaren exemplaar wel te verstaan. Dus dan valt de nieuwprijs eigenlijk nog wel mee ...

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 1954 | Pierre Paulin
Productie : sinds 2008 |  Ligne-Roset
Prijs : € 1587,-- en € 2661,--
Te koop bij : www.ligne-roset.nl/Points-de-vente/Default.aspx
Producent : Ligne-Roset
Informatie : www.ligne-roset.nl
Verkrijgbaar in : notenhout met gelamineerd blad | notenhout met wit of zwart Corian blad
Afmeting : B 130 cm, D 60 cm, H 74 cm
Bijzonderheden :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.