maandag 21 december 2009

Mobile Chandelier

De sublieme kinetische lichtarmaturen van industrieel ontwerper Michael Anastassiades zijn ontworpen vanuit de basis gedachte van de mobile. U kent ongetwijfeld de mobiles van de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder. Meestal opgebouwd uit vlakke, amorfe plaatstalen elementen in primaire kleuren die in perfekt evenwicht door een luchtstroom in beweging worden gebracht. (bekijk een voorbeeld op http://bit.ly/4Xy0yR)

Kinetische kunst is een vorm van ruimtelijke kunst waarbij door middel van de beweging van vormen, kleuren of vlakken het object voortdurend aan verandering onderhevig is. Hoofdzaak is dus de daadwerkelijke beweging als het transformerende element, waarbij de beweging een bepaald effect moet bewerkstelligen (in tegenstelling tot de 'Op Art'waar de suggestie van beweging het uitgangspunt is).


Anastassiades maakt in zijn ‘ licht-mobiles’ gebruik van ronde, rechte buizen, ronde lichtbronnen, spiegelende vlakken, metaaldraden en contragewichten. Die lichtbronnen bewegen onafhankelijk van elkaar waardoor de ruimtelijke beleving van zowel de mobile als ook de omgeving voortdurend veranderd. In sommige ontwerpen zijn in de buizen minuscule electro motoren ingebouwd, waardoor de onderdelen soms tegen de natuurlijke beweging van de mobile indraaien.

De ontwerpen, die zich bevinden in het spanningsveld tussen industriĆ«le vormgeving en decoratieve kunst, zijn minitieus uitgewerkt; de ‘knooppunten’ en ‘uiteinden’ tot in de perfektie gedetailleerd. Het subtiele lijnenspel van buizen, draden en lichtbronnen vormen klassiek ogende ruimtelijke composities die doen denken aan Bauhaus en De Stijl.
Michael schreef mij nog geen dealer in Nederland te hebben. Mocht u interesse hebben laat u mij dat dan even weten ....

©DESIGNkeus-jan willem henssen 

Ontwerp : 2008 | Michael Anastassiades
Productie :
Prijs : € ,--
Te koop bij : michaelanastassiades.com
Producent :
Informatie : michaelanastassiades.com
Verkrijgbaar in : diverse uitvoeringen en afmetingen
Afmeting : B 260 cm, H 217 cm
Bijzonderheden : hoogte variabel, verguld of zwart gepatineerd koper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.