dinsdag 20 april 2010

Fragments of Nature


De oksel, de plek waar een tak aan een boomstam hecht, is letterlijk de inspiratiebron voor het afstudeerproject Fragments of Nature (2009) van de Nederlandse ontwerper Lex Pott.
 De boom en specifiek de vertakkingen hebben al voor veel ontwerpers als uitgangspunt in het ontwerp gediend en dan met name in de pootconstructie van tafels. Maar dat zijn interpretaties van dit organische fenomeen en dikwijls niet in hout uitgevoerd.

Pott daarentegen zaagt de takken met oksel en al uit een reeds gevelde boom en gebruikt die vervolgens als poten onder zijn tafels en banken. Ook de 10 cm brede delen waarvan het blad, resp. de zitting wordt samengesteld komen uit dezelfde boom als waaruit hij de poten zaagt. Zo wordt er maximaal gebruik gemaakt van het materiaal en is ook een eventueel kleurverschil voorkomen.

“Het is zelfs zo dat uit één boom 6 à 8 complete tafels of 5 à 6 kasten komen. Het project is met hulp van Natuurmonumenten gerealiseerd. In Nederland is niet echt commerciële houtkap maar worden de bossen uitgedund om nieuwe groei mogelijk te maken. Dit hout krijgt nooit een bestemming en ik kan het goed gebruiken! De bomen die ik voor deze serie heb gebruikt komen uit het Corversbos bij Hilversum."
"...Het vrij zagen van de poten gebeurt met een kettingzaag. Dit zorgt ervoor dat de stam voor een groot deel intact blijft en van het resthout goede balken kunnen worden gezaagd. Bij het formuleren van het project was ook één van de voorwaarden dat ik zoveel mogelijk hout van de boom zou gebruiken en bijna geen afval zou overhouden”
. Aldus Lex.


Aan de ‘oksel’ van een tak (èn in het blad) wordt een grote zwaluwstaart verbinding gefreesd die vervolgens in het blad of zitting wordt geschoven en verlijmd. Een sterke en ambachtelijke verbinding die goed aansluit bij het karakter van dit ontwerp. 
Het 3 cm dikke blad wordt behandeld met transparante Hardwax oil, zodat het hout blijft ademen en vlekbestendig is. De bast rondom de poten blijft intact omdat krimp en uitzetting in dezelfde richting plaatsvindt, volgens Pott. Persoonlijk ben ik daar niet helemaal gerust op.

De combinatie van het machinaal vervaardigde blad/zitting en de door de natuur gevormde poten resulteert in een interessante en harmonieuze vormgeving. Goed concept !

In Eigenhuis&interieur, april 2010, heeft Ivo Weyel het over 'grijs, grauw en spuuglelijk ECO design'. Lex Pott bewijst het tegendeel.

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2009 | Lex Pott

Productie : Lex Pott
Prijs : bankje € 1200,-- , tafel vanaf € 1800,--

Te koop bij : www.lexpott.nl

Producent :
Informatie : www.lexpott.nl
Verkrijgbaar als: tafel en bankje

Afmeting : tafels B 90 of 200 cm, D 90 cm, H 74 cm | bankje B 200 cm, D 30 cm, H 40 cm

Bijzonderheden : nominatie René Smeets prijs
Foto’s : Lex Pott

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.