dinsdag 27 april 2010

Club Fauteuil Carton


Ooit experimenteerde ik, student aan de Gerrit Rietveld Akademie, met het maken van meubels van papier. Daartoe verlijmde ik laag op laag krantenpapier in een mal om zo tot sterke vormen van gebogen papier te komen. Dat lukte wonderwel waarna ik mijn interesse in het experiment verloor. Zo gaat dat met studenten.

Papieren en kartonnen meubels pasten in die tijdgeest, net zoals lampen van koffiebekertjes, voddentapijten en brandnetelsoep. ‘Lage kostprijs, hergebruik, ecologisch verantwoord, soberheid, opvouwbaar, ruimtebesparend' waren voor veel ontwerpers de uitgangspunten. Hé, waar heb ik dat meer gehoord ! Boeken zoals Nomadic Furniture (1974) waarin tal van goedkope ‘doe het zelf’ (kartonnen) meubels staan beschreven waren een succesvol verjaarskado.                                                                                                     
Mijn eerste kennismaking met kartonnen meubilair was de Wiggle Chair (1969) uit de serie ‘Easy Edges’ van Frank.O.Gehry. Het verhaal gaat dat deze ‘low cost’ ($70,--) meubels zo succesvol waren dat Gehry na een paar maanden de productie stopte omdat hij bekend wilde worden als architect en niet als meubelontwerper. Een minder bekend en meer vanuit ‘de kartonnen doos ’ ontworpen stoel is de ‘Otto chair’ 1968, van Peter Raacke. Eveneens opgenomen in de collecties van o.a. het MoMa (NY) en Guggenheim (Bilbao) en sinds kort weer te koop 
(€ 68,--).

Voortbordurend op het idee van hergebruik van kartonnen dozen en verpakkingsmateriaal zijn de ontwerpen van Miss Julia, een in Marseille woonachtige grafisch vormgever en ontwerpster. Sinds 2002 maakt ze objecten en meubels, met een interessante mix van functionaliteit en grafische vormgeving, daarbij geraffineerd gebruik makend van de opdrukken op de verpakkingsmaterialen.


De ontwerpen worden opgebouwd uit een frame van ribben van twee-of drielaags karton, waarover een ‘huid’ van dunner karton wordt aangebracht. De naden, hoeken en overgangen worden vervolgens met papierplakband afgewerkt en het geheel met een transparante lak afgewerkt.In de NRC van 20 april j.l. schrijft Arjen Ribbens over de Salone di Mobile 2010 : "de internationale Salone di Mobile stond in het teken van bezinning. De designindustrie maakt duidelijk pas op de plaats. Wegwerpproducten zijn uit. Net als dure, krullerige, over the top meubels. De nieuwe trefwoorden zijn: soberheid, tijdloze vormgeving, verantwoord produceren en hergebruik van materialen”. Hé, waar heb ik dat meer gehoord !

Laatst kreeg ik een kom brandnetelsoep voorgeschoteld en schoot me dat papier experiment weer te binnen. Déjà vu...

© jan willem henssen   week 17 2010

Ontwerp : 2005 | Miss Julia
Productie : Miss Julia
Prijs : € 200 ,-- 

Te koop bij : diverse winkels in Marseille en via Miss Julia

Producent : Miss Julia
Informatie : www.miss-julia.com

Verkrijgbaar in : tal van uitvoeringen
Afmeting : B cm, D cm, H cm, H cm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.