maandag 3 mei 2010

Bird Lamps


De nesten in onze tuin zijn voltooid. De mussenparen wonen weer onder de dakpannen, keurig en degelijk naast elkaar als in een galerijflat, man en vrouw merel annexeerden de bonte klimop en ons houtduifpaartje tortelt romantisch in de kastanje. De koolmezen laten het afweten, nestkast wel grondig geïnspecteerd maar kennelijk is er iets wat tegenstaat. Toch maar eens een aardig behangetje plakken ?

Elke ochtend vliegt er er een groepje mussen aan op onze trapleuning om opgewonden kwetterend de dag te beginnen. Een stuk of tien zijn het er, gezellig samen drukdoen en ouwehoeren. Koekje erbij ?

Geïnspireerd door dit bekende, aardige tafereel van een rijtje vogels op een hek of telefoondraad (ja, gelukkig zijn ze er nog, telefoonpalen met dito draden) bedacht de Chinese (Shanghai) ontwerper Zhili Liu zijn serie Bird Lamps.

Uitgangspunt voor zijn ontwerpen is de kale (bakelieten) gloeilampfitting die, gloeilamp erin, snoertje eraan, tientallen jaren in veel Chinese huishoudens dè goedkope en betrouwbare lichtbron was.
Door de van oorsprong utilitaire fitting van lichtdoorlatend wit porselein (Bone China) te maken geeft hij het basale uiterlijk een esthetisch lading mee en is bovendien de ingreep van de kanteling even simpel als subliem.

De fittingen kunnen op een horizontale ‘draad’ geplaatst worden, in groepen gebruikt als hanglamp, of als ‘hang alone’ in een imaginaire vogelkooi van glas.
Het ontwerp werd in 2009 als prototype gepresenteerd en ik heb geen idee of het inmiddels in productie is of komt. Mijn mail daarover naar Zhili Liu is nog onbeantwoord gebleven.

Een minimalistisch en poëtisch ontwerp. Met gevoel voor humor en met ruimte voor verbeelding.
Tjielp, tjielp, tjielp ...


(kijk vooral even naar dit geestige fimpje n.a.v. het bekende Mussengedicht van dichter Jan Hanlo 1912-1969  http://bit.ly/bUpNLj )

© jan willem henssen week 18 2010

Ontwerp : 2006-2009 | Zhili Liu

Productie :
Prijs : € ,-- 

Te koop bij :
Producent :
Informatie : www.zhililiu.com

Verkrijgbaar in : 3 uitvoeringen
Afmeting : B cm, D cm, H cm, H cm
Foto’s : de afdrukken van de 3D rendering zijn helaas van slechte kwaliteit

2 opmerkingen:

  1. Helaas weet ik dat niet. Het betrof prototypes. Heb geen contact met de ontwerper kunnen krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.