maandag 10 mei 2010

Cube 6


Ik heb altijd een zwak gehad voor de ingenieuze en fraai ogende houtverbindingen van Japanse meubelmakers. Die verbindingen zijn kunstige puzzels en bestaan, kort samengevat, uit een combinatie van inkepingen en uitstulpingen die met een onwaarschijnlijke precisie en in één bepaalde volgorde in elkaar passen. Zonder spijkers of lijm en toch met de benodigde constructieve sterkte.

In tegenstelling tot onze westerse interieurs die veelal ten onder gaan aan een overdosis aan visuele informatie, zijn de moderne Japanse interieurs dikwijs ingetogen en geordend, met weinig ruimte voor (en behoefte aan) ‘visueel entertainment'. Ordening is niet alleen een Japans traditioneel/stilistisch kenmerk, resulterend in een 'verstilde' en rustgevende omgeving, maar voor de inwoners van de grote Japanse steden ook een ‘must ‘ vanwege de beperkte omvang van hun appartementen.

De Cube 6 van de Japanse ontwerper Naho Matsuno combineert op originele wijze de uitgangspunten van de traditionele houtverbindingen, de behoefte aan ordening en het optimaal benutten van ruimte.


De zes gladde zijden van de kubus, 35 x 35 x 35 cm, worden gevormd door een zestal krukjes of tafeltjes van berkenmultiplex en esdoorn, die op ingenieuze wijze in elkaar passen. Maximale functie bij een minimaal volume. 
Een handleiding lijkt me handig, want net zoals bij die houtverbindingen is er maar één manier om het geheel weer in elkaar te passen.

(De uitvoering met 3 krukjes is minder geslaagd; een kubus met 3 zijden is volgens mij een mathematische onmogelijkheid).

Matsuno presenteerde zijn prototypes in 2008 op de Salone Satellite, de appendix van de meubelbeurs in Milaan. Ik kan over het ontwerp verder geen informatie vinden en ik vrees dat het idee een stille dood is gestorven. Dat zou bijzonder jammer zijn ...

© jan willem henssen week 19 2010

Ontwerp : 2008 | Naho Matsuno
Productie :
Prijs : € ,-- 

Te koop bij :
Producent :
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 35 cm, D 35 cm, H 35 cm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.