woensdag 30 juni 2010

Black Gold


Zaterdag was ik in Arnhem bij de opening van de tentoonstelling ‘Mind-Sets’ met het werk van de Nederlandse ontwerpster Ineke Hans (nog te zien tot 5 september). Een compact en interessant overzicht van haar werk van grofweg 1990 tot heden, tentoongesteld in dialoog met door haar geselecteerde voorwerpen uit haar huis en drie Arnhemse musea. Het Openlucht museum, het Historisch museum en het museum voor moderne kunst (MMKA).

In grote lijnen bevestigde de tentoonstelling wat ik al wist :’ ik heb niet veel met haar werk’. Hoewel haar ontwerp uitgangspunten interessant zijn, vind ik de vertaling daarvan niet zo aantrekkelijk. Ik vind het te lomp, te nadrukkelijk archetypisch, te flirtend met nuchterheid, gezond boerenverstand (zoals ze zelf zegt en wat dat ook moge zijn), te anekdotisch. Kortom, een hoop ‘te’s’ teveel.
Maar ze is wèl consequent. Volhardend in haar onderzoek naar de wisselwerking tussen voorwerpen in ons dagelijks leven en het gebruik en de ‘beleving’ daarvan. En in het onderzoeken en begrijpen van de traditionele, originele en kenmerkende elementen van die voorwerpen. Waarna ze probeert er een nieuwe ‘lading’ aan te geven, die het alledaagse opeens buitengewoon maakt. Dat is knap en die consequentheid is echt en verfrissend. Het resultaat is soms geslaagd, soms niet.

De Black Gold koffieset ontstijgt het oeuvre van Hans. Een pictogram van haar eigen ontwerpfilosofie, vind ik. Vernuftig vormgegeven vanuit het materiaal en dito beperkingen (zwart porselein), maar meer dan dat, ook verfijnd van vorm, textuur en cartooneske humor.

Hans gebruikt slechts 5 vormen ( 3 formaten cilinders, een bochtstuk en een ‘dop’) die als een keramisch modulair systeem onderling verlijmd kunnen worden tot een volledig servies, tulpenvazen, koffiepotten en een vijfarmige kandelaar. Het zwarte pigment veroorzaakt bij het gegoten porselein vervormingen die aan elk object een soort handgemaakt en uniek karakter meegeven, anders dan je bij een modulaire (industriële) productie zou verwachten.

Ga het zelf zien in het MMKA in Arnhem (kijk ook even naar het prachtige schilderij van de Arnhemse ‘koffiepot’ schilder Klaas Gubbels) en koop de fraai vormgegeven catalogus. Op het cover staan rechtsonder twee pictogrammen:  H . Consequent, uiteraard ...

© jan willem henssen   week 26 2010

Ontwerp : 2002 | Ineke Hans

Productie : 

Prijs : € 325,-- (koffiepot)

Te koop bij : InekeHans©ollection

Producent : InekeHans©ollection

Informatie : www.inekehans.com/collection
Verkrijgbaar in : zwart en wit porselein
Afmeting : ø 9 cm , H 19 cm
Foto's : 1,2,3 jan willem henssen | 4,5 ineke hans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.