woensdag 23 juni 2010

José Collection


De plastic krat is ooit ons dagelijks leven binnengeslopen en het ziet er niet naar uit dat die er ooit weer stilaan uit verdwijnt. Een wereld zonder plastic (kratten) is ondenkbaar geworden. (Lees: Plastic Soup van Jesse Goossens ISBN9789047701774. Je schrikt je rot !)

Een rondje huis levert 35 kratten op, waarvan 5 opvouwbare, 2 met bubbel water, 13 met gereedschappen en materialen, 4 met papierwerk dat bewaard moet worden (van wie eigenlijk), 5 met ‘witgoed’ dat af en toe wordt gebruikt, of naar SWIFT moet, 3 met stalen en monsters en 3 met onduidelijk bewaarde zaken. Tel uw kratten en verbaas u (zoals ik)!

In de NRC van 15-06 staat een foto van de groenteafdeling van een Best Price supermarkt in deelstaat Punjab, India. Rijen groene kratten van het soort dat in de José Collection gebruikt wordt. De Braziliaanse architect Mauricio Arruda ontwierp een serie kasten rondom die overbekende plastic krat met als inspiratiebron de talloze straatmarkten in Sao Paulo.

Voor de kasten gebruikt hij hout met een FSC (Forest Stewardship Council) label dat exact op maat gemaakt wordt rondom een veelkleurige ‘compositie’ van kratten uit recycled plastic. Die compositie varieert per meubel (en vice versa). Het hout wordt behandeld met natuurlijke Carnauba was, gewonnen uit het blad van de ‘Copernicia prunifera’ of te wel de Carnauba palm. Het geheel rust op een onderstel van gebogen en zwart gespoten bandstaal.

Door de combinatie van kratten in verschillende kleuren en maten, de massief houten omlijsting en zwarte stalen poten ondergaat de utilitaire krat een metamorfose. Van louter  functioneel massaproduct tot een esthetisch, ritmisch element in een eenvoudig, praktisch en ‘interactief’ meubel. Als ze er toch zijn, die kratten, dan maar iets moois ermee ...

© jan willem henssen week 25 2010

Ontwerp : 2009 | Mauricio Arruda
Productie : Mauricio Arruda

Prijs : € ,--
Te koop bij : 

Producent :
Informatie : www.mauricioarruda.wordpress.com

Verkrijgbaar in : 

Afmeting : B cm, D cm, H cm, H cm

Bijzonderheden : 

Foto’s : Felipe Morozini

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.