dinsdag 13 juli 2010

MVS chair

Alweer 10 jaar terug in Nederland ben ik nog steeds niet gewend aan deze plakkerige zomers, die een totale verkleving van je hersenwindsels veroorzaken. Gelukkig is er voetbal; nadenken hoeft nu even niet. Zelfs Pechthold zegt zijn gedachten even niet bij de formatie te kunnen houden. De voetbalkoorts en de thermometer van Piet Paulusma gaan hand in hand en ons brein ijlt gezellig mee.

Tot mijn verbijstering zag ik eergisteren mijn overbuurman bij 35Cº karrevrachten haardhout transporteren naar zijn opslag. Een bijna surrealistisch tafereel. “Bevangen door de hitte”, dacht ik. “Regeren is vooruitkijken”, zei hij toen ik hem aansprak en op mijn glazige blik vervolgde hij met “hete zomers, strenge winters”. Wijze man, die buurman.

Het ontwerp van de op 49 jarige leeftijd overleden Maarten van Severen (België) lijkt mij uitermate geschikt voor een volledige overgave aan het niets. Geen voetbal, geen tegelcitaten, geen formatie, geen Paulusma's, gewoon helemaal niets.
De fraaie sculpturale uitstraling van het ontwerp verhult de zeer comfortabele “lig” (volgens ingewijden). Een zachte, elastische bekleding van polyurethaan foam vormt zich onder het gewicht en de contouren van je lichaam en een in hoogte verstelbaar hoofdkussen geeft je hoofd steun waar dat gewenst is.
De ‘truc’ zit ‘m in het (rvs) frame. Dat is zodanig gevormd dat door het verplaatsen van je gewicht het liggen verandert in zitten en vice versa. Voor het geval je toch die zoveelste herhaling van dat beslissende doelpunt zou willen zien (of juist niet).

Een mooi abstract ontwerp, met een simpele en heldere vormgeving. Ingetogen, elegant en multifunctioneel. Zo hoort het. Het kleuren aanbod is te beperkt. Ecru lijkt mij een logische toevoeging.
 En dan nu even kijken naar het staartje van de wedstrijd. 'De bal is rond' ... zegt mijn wijze buurman.

© jan willem henssen week 28 2010

Ontwerp : 2000 | Maarten van Severen

Productie : Vitra

Prijs : ± € 1450,-- 

Te koop bij : diverse leveranciers : even Googelen voor de beste prijs

Producent : Vitra

Informatie : www.vitra.com
Verkrijgbaar in : rood of zwart

Afmeting : B 46 cm, D 154 cm, H 46 cm

Bijzonderheden : in ‘binnen’ en ‘buiten’ uitvoering
Foto’s : Vitra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.