woensdag 21 juli 2010

Kruikantoor


Stel : Je bent bijv. in Amersfoort en hebt voor een paar uur een kantoor nodig. Je rijdt naar een bedrijvengebouw, opent de deur met je pas, loopt naar de ‘kantoorstalling’, meldt je aan met je OK (Openbaar Kantoor) chipkaart en trekt vervolgens een compleet kantoormeubilair uit de muur. Een soort Febo, maar dan zonder cholesterol, schuldgevoel en vette vingers. Ideaal ! Na gebruik terugplaatsen en afmelden. Zo zie ik het gebruik van het Kruikantoor voor me.


Wat een goed en geestig idee van ontwerper Tim Vinke, die vorig jaar afstudeerde als vormgever aan de Minerva Academie-Groningen. In de jaren zestig waren er ontwerpers die zich met ‘nestbaar’ (zo heet dat in jargon) zitmeubilair bezighielden. Een mooi voorbeeld is het zitmeubelsysteem (1966) van de Chileense architect Matta. Drie stoelen, een voetenbank/poef en een bankje uit één blok polyurethane foam van 160x160x63cm (foto3).


Vinke gebruikt EPS foam, dat met een soortelijk gewicht van ± 40 kg/m3 bijzonder licht en makkelijk te verwerken is, maar ook kwetsbaar. Om het foam te beschermen voorzag hij het meubilair van een huid van Polyurea hotspray. Een zeer harde, slagvaste, naadloze en milieuvriendelijke coating.

Het gehele pakket bestaat uit een bureau, twee stoelen, een lamp, een ‘wand’ waardoor je wat privacy hebt en wat mappen kunt bergen en een stopcontact voor je koffiezetapparaat (uiteraard) en laptop. En dat alles past als een puzzel in elkaar en krui je naar je gehuurde kantoorplek.

In het c.v. van Vinke las ik dat hij stage liep in de studio van Ineke Hans. En dat zie je. De vormgeving van het Kruikantoor vertoont typische ‘Hans’ trekjes. (zie de DESIGNkeus van week 26). 
Het idee is goed, het prototype schept verwachtingen, maar naar mijn smaak moet er nog een rolletje of wat schetspapier overheen (en vooral een doos kleurpotloden svp) om tot het uiteindelijke product te komen. Koninklijke Ahrend NV lijkt mij de aangewezen producent voor dit idee.

Zojuist een mail van Tim Vinke : ‘.. er komt naar alle waarschijnlijkheid een verbeterde versie van het Kruikantoor en deze zal in verschillende kleuren verschijnen.’ Kijk, ik word op mijn wenken bediend ...

© jan willem henssen week 29 2010
Ontwerp : 2009 | Tim Vinke

Productie : Tim Vinke
Prijs : € 3272,-- 

Te koop bij :
Producent :
Informatie : www.timvinke.nl

Verkrijgbaar in : elke RAL kleur
Afmeting : B 120 cm, D 40 cm, H 150 cm

Bijzonderheden : 
Foto’s : 1,2,4 Tim Vinke, 3 MOMA NY

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.