dinsdag 27 juli 2010

Ting Sling

Op CuraƧao had ik een hangmat. Een ‘extra-large’ uit Isla Margarita (Venezuela), van ingenieus gevlochten wit touw. Die in de wind en uit de zon menig uur van mijn weekends in gebruik was. In een hangmat moet je overdwars liggen, anders kieper je eruit. Wist ik veel, net uit Nederland ! U wist dat natuurlijk wel.

Ik wil weer een hangmat en op zoek naar het aanbod kwam ik op de site van de Engelse ontwerpster Inghua Ting, www.TingLondon.com. Haar bedrijf maakt, naast o.a. tassen en kussens, hangmatten. Daarvoor gebruikt ze restpartijen autogordels die afgekeurd zijn vanwege nieuwere veiligheidsvoorschriften.
Groene gordels van ambulancefabrikanten, oranje van tractorbouwers, zwarte en beige van autoproducenten etc. Zo’n 10 fabrikanten in Europa leveren haar hun overtollige voorraad.
Ting, met een achtergrond in textiel innovatie, startte haar bedrijf in 2000. Haar uitgangspunt is het innovatief hergebruiken van bestaand, niet voor de hand liggend of over het hoofd gezien ‘textiel’ materiaal. Haar tassenlijn is een geslaagde combinatie van functioneel, duurzaam ,luxe en ‘cool’ design.
Het vlechten van een hangmat van autogordels lijkt simpel maar is het niet. Een hangmat van touw ‘geeft mee', er zit rek in. Maar als er iets is dat een autogordel niet moet doen, is ‘meegeven’. “It doesn’t hug you like a string hammock — obviously, the seatbelts don’t stretch, but it has the right degree of curve for your body “ zegt Ting.


Haar studio in Londen gebruikte 3D ontwerpsoftware om de juiste kromming in het midden van de hangmat te bepalen, waaruit de lengte van de diverse stroken volgde. 
Na 12 prototypes is de definitieve versie naar een testlab in Schotland gezonden om het maximaal toelaatbare gewicht te bepalen. 250 kg was het antwoord. Op de website raadt Ting maximaal 125 kg aan.

Of de TING Sling de opvolger wordt van mijn oude hangmat weet ik niet. Het idee en de gedetailleerde uitvoering spreken me aan. Van het hangmatcomfort ben ik, als ervaringsdeskundige, nog niet overtuigd. Eerst proefhangen, dan kopen ...

© jan willem henssen week 30 2010

Ontwerp : 2008 | Inghua Ting
Productie : TING

Prijs : € 435,-- 

Te koop bij o.a. : www.skitsch.it | www.tinglondon.com
Producent :
Informatie : www.tinglondon.com | www.skitsch.it

Verkrijgbaar in : limoengroen, blauw, beige, chocoladebruin, oranje, zwart, zilver, roze ??

Afmeting : B 230 cm, D 82 cm of groter (special order)
Bijzonderheden : op verzoek in meer-kleurig weefsel 

Foto's : TingLondon en Skitsch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.