maandag 2 augustus 2010

Stacking Hommage


In mijn fotoarchief heb ik een file met de naam ‘verneukte klassiekers’. Daarin sla ik foto’s op van ontwerpklassiekers die door lolbroekende ontwerpers zijn ontdaan van hun ontwerpwaarde in ruil voor onbeduidende en overschatte eigen toevoegingen. Dikwijls vergezeld van een wollig ‘ontwerpverhaal’ ter camouflage van de onbenulligheid.

De serie “A Stacking Hommage” van de Duitse ontwerper Dirk Winkel vind ik een twijfelgeval en daarom gepromoveerd tot ‘schrijvenswaardig’. Hij vertaalde drie designklassiekers, de Barcelona Chair, de Eames' Lounge Chair en Corbusier’s LC2 naar de ‘dertien in ’n dozijn goedkope en stapelbare plastic tuinstoelen’ uit de papierverkwistende huis aan huis folders.

Qua materiaal, productiemethode en stapelbaarheid voldoen ze volledig aan het beeld, met uitzondering van het ontwerp. De ‘icoonfunctie’ van de Cassina en Vitra klassiekers blijft (bijna) overeind, maar de context veranderd door de wijze van uitvoeren van ‘duur, chique en elitair’ naar ‘goedkoop en voor iedereen’.
Vier stapelbare, plastic Barcelona Chairs voor weinig euro’s per stuk. Ik vind dat eigenlijk heel geestig en passend in de geest van Bauhaus en Ray en Charles Eames om design te maken dat voor iedereen betaalbaar zou zijn.


Ik betwijfel of je in deze stoelen, zonder het comfort van de leren kussens en meeverende frames, lekker zit. In ieder geval niet beter dan in die recht op en neer stoelen van twee tientjes. En ik vind de aanpassingen aan het oorspronkelijk ontwerp, die de ontwerper heeft moeten doen om de stoelen ‘lossend’ (zodat ze eenvoudig uit de mal te halen zijn) en stapelbaar te maken, nogal fors. Met name de van oorsprong kubistische LC2 is ernstig mislukt (foto 1- 3e van 4).

“A Stacking Hommage” was het afstudeerproject van Winkel in 2007. Voorzover ik weet is het bij een idee gebleven. Jammer, want met wat doordenkwerk waren er wellicht een paar aardige alternatieven voor de huis aan huis folder stoelen bij gekomen. Voor zo’n stoel zou ik gewoon op klaarlichte dag bij Leen Bakker naar binnen stappen. Zonder vermomming ...

© jan willem henssen week 31 2010

Ontwerp : 2007 | Dirk Winkel
Productie : 

Prijs : € ,-- 

Te koop bij : 

Producent :
Informatie : www.dirkwinkel.com
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B cm, D cm, H cm, H cm

Bijzonderheden : prototypes
Foto's : Dirk Winkel en Line Numme (foto2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.